Отец Валтер – един католически свещеник в Русе



Отец Валтер Горра учи на уважение и любов подрастващите малчугани. Близо 500 русенци посещават католическия храм през неделните дни.

Енорийският свещеник о. Валтер Горра е в Русе вече десет години на служба в католическия катедрален храм "Свети Павел от Кръста". За него казват, че умее да комуникира с хората – малки и големи, както и да задържа вниманието на посетителите в храма с блага дума. Но най-много ме впечатли неговата отдаденост към дeцата – да се занимава с тях, да ги събира всеки неделен ден от домовете със специалния микробус, който е към храма, да работи с тях в името на доброто.

Първото и най-важното нещо, което трябва да се търси е вярата и тя трябва е все по-достъпна до децата, казва отец Валтер Горра. Не можем да мислим никога, че всичко сме разбрали и че сме светци. Вярата е постоянно търсене. Работейки с децата в тази насока е и трудно, и лесно, споделя събеседникът ми.

Показателен е фактът, че днес подрастващите са обсипани с всякаква информация от телевизията, интернет и всичко, което им се предлага от печатните издания. В католическия храм работим с тях по въпроси, които нямат нищо общо с облъчващата ги информация. Трябва да бъдем убедителни в думите си. Проблемите на децата произтичат от липсата на комуникация с родителите им, с връстниците. По-лесно е, когато получават моралната подкрепа от семейството си, тогава са по-спокойни и самоуверени.

Освен неделните литургии в католическия храм, отец Валтер Горра успява да привлече децата и като събеседва с тях. Тук няма да чуете сухи и поучителни уроци, а разговори, в които децата сами търсят отговори на въпросите си.

Неделя – ден за срещи с възрастни и малки след литургия. Всяка седмица в почивния ден имат една тема, която разглежда въпросите от Библията. В същото време се опитват да интерпретират библейските мъдрости в съвременен аспект, тоест къде са измеренията на вярата в ежедневието. Как децата приемат и прилагат тези мъдрости в живота. Например през месец октомври едно от заниманията на малчуганите е било интересно и поучително, защото са имали за задача да разгледат живота на връстниците си в другите континенти, тяхното състояние, истинските проблеми, които са глобални. Това им доставя удоволствие да научат малко повече за проблемите на хората; да не се затварят в собствения си свят и да получат по-широк мироглед. Тесногръдието се премахва по-лесно, когато човек има по-широк поглед към нещата в живота. Вярата дава отговор и смисъл на нашия живот, разказва отец Валтер.

Летните лагери са традиция в живота на католическия храм. Децата прекарват свободното си време заедно. През месец май се подготви екскурзия до Букурещ. Идеята на отец Валтер е родители и деца да прекарат съвместно времето си по време на разходка. Целта е да има уважение към по-възрастните, малките да се научат на отношение към по-големите.

Промяна към доброто проличава, казва отец Валтер, който преди десет години в разговор бе убеден, че българското семейство страда от равнодушие и разпад. Родителите, отивайки в чужбина, оставят децата си и понякога изчезват безследно, е тревожното му становище. Ние като свещеници срещаме тези проблеми сред хората и определяме, че това е безотговорно спрямо подрастващите. Така идват и следващите проблеми – алкохол, дрога. Не казвам, че живеем охолно в Италия, далеч съм от тази мисъл, но истинското изпитание и сила на духа е да успееш да посрещнеш проблемите и да ги разрешиш. Ценностите в живота трябва да се степенуват и да умеем да даваме приоритет на най-съкровеното. Понякога парите изместват обичта, уважението и човешкия живот.

Навсякъде целта на духовника е една и съща. Проблемите са същите. Човекът е човек навсякъде и няма значение къде живееш и работиш, казва отец Валтер. По-важното е да разберем каква е мисията ни на земята. В Италия от една енория до друга има разлика, зависи и от свещеника как води общността и какво иска да постигне.

Отец Стефан от православния храм „Свети Николай Чудотворец” е приятел на отец Валтер. Доброто сътрудничество започва още от първата година на престоя на италианския духовник в Русе. Работят заедно, организират празници, конференции. Но по-важното е, че се уважаваме, добавя събеседникът ми. Православната и католическата църква могат да работят заедно, а най-важното е да не забравяме, че сме слуги на този свят.

Курсовете по италиански е формата, която привлича малки и големи. На хората им е интересно да изучават тайните на мелодичния език. След литургия католиците се срещат и разговорят в стая, специално направена за тях. Целта е да се изгради взаимно доверие и да си споделят хубавите и трудните моменти. Не трябва да чакаме нещата да стават от само себе си; ако можем да обичаме един човек и да се грижим за него, той ще се научи да отвръща със същото. Така е и с възпитанието на децата.

Какво споделят децата, или как се обръщат към отец Валтер, е въпросът ми към него. Има моменти, в които те искат да говорят и да ми се доверят, казва той и разказва как децата търсят отговора по време на катехизиса.

По принцип той им задава въпросите, подтиква ги да търсят сами отговорите и да търсят истината. Ако им давам само готови отговори, това няма да бъде от тях, а моето становище. Така резултатът идва сам. Те се научават да търсят отговорите, подкрепа и съвети за проблеми, които не могат сами да разрешат. Липсата на диалог между членовете на семейството е предпоставка да се наслагват проблемите.

Близо 1000 души са католици в град Русе, а около 500 от тях посещават редовно храма и неделните служби. Църквата ще чества своя юбилей през 2010 година. Затова в момента усилено се реставрират стенописите в храма. | www.forum-bg.net

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...