Патриарх Теофил III: Ние сме църква на Възкресението и Петдесетница



Разговор на Гергана Станчева с Негово Светейшество Йерусалимския патриарх Теофил III – специално за Православие БГ.

Разговорът се състоя в Йерусалимската патриаршия по време на поклонническо пътуване до светите земи, организирано от Фондация "Покров Богородичен". Специални благодарности на о. Борис Борисов за неоценимата помощ при организацията на срещата с Патриарха.


Ваше Светейшество, за нас е голяма духовна радост, че отделихте от времето си за тази среща. Благодарим Ви за Вашето благословение.

Добре дошли и вие в Йерусалим и в нашата патриаршия. Радваме се да приемем поклонници от нашата сестра, църквата в България. Йерусалим е много особено място, защото градът е свързан със страданията и Възкресението на нашия Господ Иисус Христос.

Свещената история е историята на нашето спасение, историята на Библията. Част от тази свещена история е историята на Църквата, и най-вече, историята на Йерусалимската църква. Тук са светите места, свързани с Рождеството, страданията, Възкресението, проповедта и чудесата; целия живот на нашия Господ – всички те са в сърцевината на свидетелството на нашата вяра. Всички знаят, че тук е хълмът Голгота, тук е и празният Гроб Господен. Нашата църква е благословена да бъде пазител на светите места. А плодовете на това благословение не са само за нас, а за целия свят, и най-вече за нашите братски православни народи. Братството, орденът на светия Гроб Господен към нашата патриаршия е успяло да опази светите места през всички тези столетия. Ние като православни трябва да сме благодарни на братята от този орден на Йерусалимската църква, защото те са съхранили светите места именно като места за молитва, а не като археологически площадки или туристически атракции. Днес светите места са достъпни за всички поклонници от целия свят, без каквато и да било дискриминация.

Всеки ден нашата църква преживява както Възкресението на Иисус Христос, така и Петдесетница.

Възкресение – защото всеки ден ние пеем „Христос воскресе”. Това е и силата на православната вяра. Ние сме Църква на Възкресението и живеем с надеждата за собственото си възкресение. Бог възкръсна не заради Себе Си – Той нямаше нужда от възкресение. Той възкръсна заради нас; Христос е новият Адам; Той прие върху Си нашата природа, стори я Своя собствена, освободи я от всяка немощ и грях и я възкреси със Себе Си.

Петдесетница – защото Йерусалим е световен град. Тук се стичат хора от всички страни и култури, за да се присъединят към нашите молитви и богослужения, в светото Причастие с Тялото и Кръвта на Възкръсналия Господ. В Йерусалим най-добре се усеща видимото единство на православните църкви и на православните вярващи. Тук на практика, а не на теория, ние изпитваме нашето многообразие и единство в Христа – единство в многообразието и многообразие в единството.

Нашата организация (фондация "Покров Богородичен") е създадена преди 10 години от миряни от Българската православна църква. Днес, покрай много други дейности, се опитваме да развиваме и една православна медия като сайта Православие БГ. Според Вас, на какви изисквания трябва да отговаря една такава медия, ако иска да служи на църковната мисия?

Всички масмедии са нещо важно и значимо. Днес Интернет се превърна в най-важната от тях; тя е най-развитото средство за комуникация, последната фаза в развитието на средствата за масова комуникация.

От Вашия въпрос може да се тръгне, за да се стигне до по-големия въпрос – за предназначението на нашето съществуване, на нашия живот. Всеки е създаден по образ и подобие Божие и затова всеки заслужава уважение – защото ние уважаваме в него сътворения образ на Самия Бог. Така учи Православната Църква. Днес нашата Църква се сблъсква със заплахата на глобализацията – заплаха в крайна сметка неизбежна, според мен. Днес трябва да сме много внимателни, за да не попаднем в този капан. В пределната си форма глобализацията заплашва свободата, личността.

Най-доброто, което можете да правите, е да разпространявате сред всички българи, и особено сред децата, Евангелието, Благата вест на нашия Господ Иисус Христос. В разпространяването на това благовестие важно място имат писанията на светите отци, защото те са били водени от Светия Дух и са говорили под Негово водителство. У тях ще намерим отговори на всички въпроси. Именно техните творения трябва да бъдат популяризирани, превеждани – поне най-важните от тях: св. Кирил Александрийски, св. Йоан Златоуст, св. Григорий Нисийски и други отци.

Ваше Светейшество, бяхме особено радостни тази сутрин, когато на св. Литургия чухме и църковнославянски думи; четохме Евангелието, причастихме се – цялата група…

Надявам се и се моля, че вашето поклонение по светите места ще бъде духовно полезно за всички вас. Вашата малка, но духовно богата страна, пострада много от атеистичната комунистическа система. Йерусалимската патриаршия поддържа много добри връзки с вашата църква; пазя прекрасни спомени от последното посещение на патриарх Максим в Йерусалим. Днес той е стар и мъдър човек. Предайте на Негово Светейшество нашата братска любов, пожелания и благословение от Града на Гроба Господен.

Особено се радвам, че не пътувате сами, а с духовници. Духовният опит, който ще придобиете от това пътуване по светите места, не пазете само за себе си; опитайте да го предадете на семействата си, на децата и на сънародниците си, за да ги насърчите и те да дойдат да се поклонят в Йерусалим един ден. Бог да ви благослови!

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...