Проф. д-р Димитър Киров: Свободата и творчеството са прояви на съработничество с Бога



Източник: Литернет

Проф. д-р Димитър Киров е преподавател по християнска етика в Богословския факултет на Софийския уневерситет. Работи предимно в областта на християнската нравственост. С подчертани интереси към антропологията и христологията – като основи на универсалното учение за морала. В тези области има няколко книги: “Християнска етика”, “Християнството е вяра”, “Измеренията на човека”, “Майката на Иисус Христос” (под печат). Публикува в богословски и философски издания. Съавтор е на няколко учебници по религия за ученици от 2-12 клас.

– Проф. Киров, всички знаем, че религията придобива все по-голямо значение в дните на големи изпитания, като днешните. Дали нашата Църква може да стане изразител на тези очаквания и да бъде духовен страж и водач в похода към нравствен прогрес?

– Българската православна църква служи на народа според традицията и от девети век досега извършва спасителна, просветна и социална мисия. Разбира се, нейните действия се обуславят от различни фактори през различните исторически периоди. Нормално е Църквата да става по-активна във време на кризи и изпитания, тъй като, тогава нарастват, както нейните отговорности, така и благодеянията й за хората. Тези ситуации са изпитания за хората и за самата Църква.

Цялото интервю в Литернет >>>

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...