Райчо Райков: Светият синод да каже за Големия брат



Източник: в. Стандарт, бр. 4845

Почна битката за 19 нови телевизии в шест града; България вече отваря ефира за чужденци, казва Райчо Райков

Райчо Райков е председател на Съвета за електронни медии вече два мандата. Тв журналистът изпита на гърба си тежката битка по изборите на генерален директор на БНТ. Напоследък обаче дейността му е извън атрактивната за медиите сфера – подписва заповеди за наказания на тв канали и пуска конкурси за нови. Стартът на битката за новоосвободения тв ефир е повод да го разпитаме как се променя ситуацията на пазара на медиите.


Господин Райков, как бихте коментирали авторекламата на поредния "Биг Брадър", в която се твърди, че ако практикуваш поне един от седемте смъртни гряха, можеш да се явиш на кастинг за новото издание?
Аз бих се въздържал от коментари на авторекламите на предаванията, ако не е нарушен Законът за радио и телевизията. В този случай по-скоро би трябвало да си каже думата Светият синод. И изобщо не се шегувам, като го казвам. Има закон за вероизповеданията, в случая става дума за религиозен култ, който е включен в рекламен клип в гледано време. Редно е, ако Синодът прецени, че има нарушение или поругаване на основни християнски ценности и норми, да повдигне въпроса. СЕМ може да се произнесе само ако има нарушение на медийния закон.

Е, на смъртния грях "похот" достатъчно се нагледахме и в предишните издания на предаването. Прави впечатление обаче, че бяхте много критичен към "Биг Брадър" при старта му, а сега не се чуват коментари.

Вече съм стар да си губя времето с гледане на подобни неща. Но както се казва – за всеки влак си има пътници, щом продуцентите го правят вече четвърти сезон, значи има аудитория. Мога да кажа само, че това не е моето предаване, предпочитам да си пусна Моцарт вместо онези, които ги наблюдава Големият брат.

Все по-голямото струпване на тв игри в ефира няма ли да доведе до срив на пазара?

На първо място това са комерсиални тв канали, които се хранят от пазара, тоест от рейтинга си, той им осигурява рекламата. Ако има пресищане, тези игри ще спрат, но явно, че в момента ситуацията е такава – да се привлича интересът на зрителите с форматни предавания, най-често закупени отвън.

В тази връзка – вече започна да се отпушва и лицензирането, което бе спряло за известно време.

На мен ми се иска да разделим проблема, защото той има различни страни. Да, имаше радиостанции, които излъчваха доста време с временни разрешителни – по така наречения параграф 9а. Законодателите на два пъти прибягваха до облекчен режим на лицензиране, тъй като процедурата беше спряна, докато се приеме стратегията на СЕМ. А вече е пределно ясно, че депутатите поискаха от съвета тази стратегия, за да блокират издаването на нови лицензи.

Защо? Кой имаше интерес от забавената процедура?

За това трябва да питате депутатите, които по онова време бяха мнозинство в парламента и в комисията по медии – НДСВ. Не съм против идеята за стратегия – за да има медийна регулация, не може да се разчита само на пазара, който налага потребностите си. Трябва да има планиране, защото сигурността в медийното пространство е въпрос и на национална сигурност. В мига, в който стратегията бе приета, към нас вече има законово изискване да започнем издаването на лицензите. Затова и обявихме в 4 града 22 конкурса за свободни радиочестоти и конкурс за 19 тв честоти в шестте най-големи града на България. Всъщност ние сме готови да обявим конкурс за всички градове, за които имаме отговор от Комисията за регулиране на съобщения – например за Ловеч, Монтана, селища, където никога не е обявявано подобно състезание. Но избрахме да започнем със селищата, в които има достатъчно бизнес и достатъчно голяма аудитория, така че медиите, които спечелят, да могат да се издържат. В столицата има 4 свободни честоти, във Варна – 3, в Пловдив – 2, в Русе – 2, Стара Загора – 4, в Бургас – също 4.

(със съкръщения)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...