Слави Бинев: Не търся прошка за грешки в младостта



Източник: в. Стандарт, бр. 5029

Церемонията по въвеждането на Слави Бинев в архонт била най-бляскавата и пищна досега. Това заявиха за "Стандарт" присъствали на събитието. Шествието за първи път минало през централните порти на Рим, отворени специално заради случая. Символно било и отварянето на катедралата "Санта Мария Маджоре", в която се съхранява най-голямата част от Светия кръст. В храма "Св. св. Кирил и Методий" служат за първи път на църковнославянски. За първи път старозагорският владика Галактион влязъл в църквата с корона, мантия и жезъл. Самият Слави Бинев минавал "шлифовка" при светите отци от година и половина. "Да гори и да се подчини", това било условието той да бъде посветен в института на архонството. "Приемете Бинев като противоречива фигура, така дори е по-добре, защото това показва, че църквата успява да обедини и пречисти всички", заявиха близки до владиката Галактион. "Не друго давам на църквата, дарявам сина си", заявил в края на тържеството Бинев, което разплакало църковното множество.

Г-н Бинев, да сте архонт очевидно е голяма чест?

Приемам тази титла с чест и отговорност. Защото е казано, че който е посял добро, трябва след това да го полива. Разбирам, че предизвиквам страх в малките хора, но знам, че доброто и лошото са в хармония. Когато някой направи добро, друг трябва да стори зло. Явно е, че тази титла означава да се подготвя за по-големи предизвикателства.

Как стигнахте до идеята да се посветите на църквата?

Очевидно църквата и Бог винаги са били зад мен. Дошло е време да се обрека на тях и тяхната мисия.

Не търсите ли така индулгенция за миналото си и опрощаване на греховете си?

Не, не бих си позволил. Казано е, че не можем да поправяме старите си грешки. Аз също не бих търсил опрощаване на допуснати от мен грешки от младостта си, които признавам имам. Във Ватикана разбрах, че трябва да вървим към обединение. Разбрах, че хората искат да ни приветстват с влизането в ЕС. Аз съм в Европа много отдавна, от 1992 г., когато станах еврошампион. Затова се уповавам на силата на Бога, сила която идва свише.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...