Виртуална галерия на преписите на „История славянобългарска“. Кованлъшки препис, 1783 г.



Котленски препис

От 11 март 2022 г. Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ представя виртуална галерия на преписите на  „История славянобългарска“. На тази дата почитаме паметта на св. Софроний Врачански, направил първия препис на труда на Паисий Хилендарски.

Софроний Врачански (1739 – 1813) се  среща с отец Паисий  в гр. Котел през 1765 г. Хилендарският монах донася със себе си съставената от него История славянобългарска, а Софроний я преписва. От този първи известен препис, чието съдържание е най-близко до оригинала, в следващите няколко десетилетия са направени редица други преписи и преправки.

В бележката на книжовника Стойко йерей към Котленския препис, четем:

По времето на епископ Гедеон преписах тази историйца аз, многогрешният между човеците Стойко йерей, в годината от въплъщението на Господа наш Исус Христос от светата Богородица и вечнодева Мария 1765 година.

Година от Адам – от създаването на целия свят – 7273, месец януари в 29 ден.

Тази история я донесе йеромонахът Паисий от Света гора Атонска и я преписахме в село Котел. Настоятелят – църковният епископ Христо – я подари и постави в храма „Свети апостоли Петър и Павел“. Който я чете, да каже: Бог да прости този, който е писал и който е настоял.

И който я присвои или открадне, да е афоресан и проклет от Господа Бога Саваот и от 12 апостоли и от 318-те отци и от четиримата евангелисти. И сяра, и желязо, и камък да се стопи, а той не, навеки.

Кованлъшки препис

Всеки делничен ден до 15 април 2022 г. посетителите на сайта на библиотеката ще имат възможност да се запознаят последователно с 26-те ръкописа, съхранили и разпространили текста на българската история.

Галерията е част от националната културна програма, посветена на отбелязването на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История славянобългарска „.

Кованлъшкият препис е дело на йерей Стоян в с. Кованлък (днес с. Пчелище, Великотърновско).

Ръкописът е изписан от книжовника Стоян Кованлъшки по Втория Софрониев препис от 1781 г. Според една от неговите бележки преписът е направен за кратък период от време – от седми юли до девети август.

Паисий Хилендарски завършва труда си през 1762 г., а като година на съставянето на История славянобългарска Стоян Кованлъшки погрешно посочва 1765 г.

Ръкописът е постъпил в  Софийската Народна библиотека след 1901 г., защото според запазения подпис на л. 2а. до тази година книгата е била у Ил. Д. Янулов.

Бележки на книжовника:

На л. I б:

Месец август, 9-ти.

В годината 1783, в прослава на единосъщния Бог в Троицата, изписах аз, многогрешният йерей Стоян от село Кованлък, тази история, написана и събрана от хилендарския йеромонах Паисий на Света гора Атонска в годината от въплътяването на нашия Господ Исус Христос –1765.

На лист, залепен на задната корица, четем:

Изписах и подвързах тази история аз, многогрешният поп Стоян в село Кованлък, в годината 1783.

 

Източник: Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...