Дали сме славянската Библия на руснаците



Стандарт

Всяка година един от руските региони става център на Кирило-Методиевите тържества и на славянската писменост и култура. Сега това е град Твер, където нашата страна ще представи състав от побратимения Велико Търново. В Русия подчертават, че това е единствен техен съвместен църковен и държавен празник.

Амбицията им е да го направят и най-мащабния за славянския свят. Заедно с руския патриарх първо приветствие за подобна проява към участниците в тържествата отправи и новият руски президент Дмитрий Медведев.

Празника на светите братя Кирил и Методий в Русия отбелязват с размах не само в българската диаспора. Тържествата започнаха още на 12 май с официален обяд, който дипломат №1 Пламен Грозданов даде в българското посолство. Всички гости акцентираха в словото си на ролята на България, спасила и развила делото на първоучителите и разпространила християнството. На 23 май българският посланик и ректорът на Московския държавен университет откриха изложба на реликви от войната: кръстове и иконки, носени от загинали в боевете солдати, постери, снимки и икони. Изложението е в църквата "Света Татяна" в центъра на Москва до първата сграда на университета.

На 24 май сутринта по традиция българската общност поставя цветя на две места в руската столица – пред издигнатия преди 10-ина години на Славянския площад паметник на Светите първоучители и в Свято-Даниловския манастир пред паметната плоча на Юрий Венелин – руски учен, свързан с корените на българското Възраждане, чието дело в по-късна епоха поема невероятният академик Лихачов. Санктпетербургски учен от неговата школа пък публикува в началото на новия век изумителната и непозната в България "Текстология славянской библии". С "разкопки" в словото на светите писания доказва, че над 80% от богослужебната литература в Русия от Х до XIV век пристига от "двете основни български преводачески школи – Преславската и Охридската".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...