Ново изследване проучва неизвестни поучения на св. Климент Охридски



В новото изследване „Слова от колекцията Златоструй с неизвестен гръцки източник“ на доц. Явор Милтенов от Института за български език към БАН са разгледани десет средновековни поучения, повечето от които се проучват и издават за пръв път. Въз основа на внимателен съпоставителен анализ авторът защитава предположението, че някои от тях принадлежат на перото на св. Климент Охридски или на негови последователи.

Публикува се и преработка на слово от старобългарския писател Черноризец Петър. Извършените открития и идентификации въвеждат в научно обращение нови оригинални, непреводни произведения от най-ранната епоха на българската книжовност. Проучването и издадените текстове биха представлявали интерес за всеки, който е увлечен от средновековната история, литература, култура и език.

Св. Климент Охридски без съмнение е един от най-видните български средновековни книжовници и учители. Ученик е на равноапостолните просветители на славянските народи св. св. Кирил и Методий и е продължител на тяхното дело. Почитан е от Източноправославната църква и е тачен като един от седемте апостоли на България.

Открит е като писател през 1840 г. от Вукол Михайлович Ундолски. До Първата световна война св. Климент Охридски е обект на изследване предимно на руски, чешки и сръбски учени. Отбелязването на 1000 години от смъртта му през 1916 г. е повод за появата на нови трудове у нас.

С напредването на времето се засилва и интереса към писателската му дейност, химнографското му творчество, издирват се и неизвестни негови ораторски произведения. Ранни български извори за св. Климент са службата за него и житието на Наум, писани от учениците им.

Източник: Институт за български език към БАН; Българска история

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...