Средновековни графити от църквата „Св. Георги“ ще покаже историческият музей в Кюстендил



Мобилна изложба „Средновековни графити от църквата Св. Георги“ ще покаже Регионалният исторически музей “Акад. Йордан Иванов” в Кюстендил. Експозицията представя едно слабо познато културно-историческо богатство, достигнало до наши дни.

Разглеждайки древните стенописи на храма, датирани в XII век, посетителите на музейния комплекс „Св. Георги“ в кв. Колуша, Кюстендил, се натъкват на рисунки и надписи, издраскани около светите образи. Те незабавно предизвикват любопитството и често провокират дискусии относно праведността на това дело.

Без да се разглежда този проблем, може да се отбележи, че графитите са поставяни с известно уважение около светците, а в тяхната скромност и лапидарност, четем молитви на различни хора, оставяни през вековете. Който е можел да пише, е оставял надпис, а който не е познал буквите, е разказвал своята история с рисунка.

При направените анализи беше установено, че графитите по живописта не са съвременни кощунски прояви, а са носители на памет от времето на Средновековието, тъй като тяхното изписване начева още през късния XII век. По стенописите от втория стенописен слой на храма досега са открити над 300 графита, разположени по стълбовете в наоса и от вътрешната страна на западната стена.

Имайки предвид разположението на стенописните слоеве и направеното проучване на изписаните графити, най-ранните от тях бяха датирани в XII – XIII в. Графитите в църквата „Св. Георги“ в кв. Колуша са оставяни не само от местното население, но и от пътешественици, което показва и икономическите връзки на нашите земи по това време.

По стените на храма могат да се видят изображения на конници, хора, животни, кръстове, слънчеви и схематични изображения, знаци, кораби, средновековни оръжия. Тези графити са своеобразно огледало за живота, бита и вярванията на хората през Средните векове в земите на Велбъжд, разказаха от Регионалният исторически музей в Кюстендил.

Изложбата ще бъде открита на 17 септември от 16:00 ч. и ще бъде експонирана на второто ниво в изложбената сграда на „Музеен комплекс Св. Георги“. Автор на изложбата е гл. ас. д-р Явор Митов.

 

Източник: Регионален исторически музей Кюстендил

Снимки: Регионален исторически музей Кюстендил

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...