Съкровище от VI в. потвърждава съществуването на древна християнска епархия във Фанагория



Съкровище, открито от специалисти от Института по археология на Руската академия на науките при разкопки във Фанагория, потвърди, че на Таманския полуостров е съществувала християнска епархия поне от VI век – една от най-старите епархии на територията на съвременна Русия.

В слой от пепел, датиран на VI в., е намерена амфора с 80 медни статера. Изследователите смятат, че пожарът, унищожил значителна част от града, включително и раннохристиянска базилика, може да бъде свързан с нападението на хуни или тюрки в градовете на Боспорското царство.

„Съкровища не се намират често при разкопки. По правило те са доказателство за катастрофални събития, в резултат на които този, който е скрил пари или ценни предмети, не е бил в състояние да се върне и да ги използва. Рядката находка, открита от археолозите през юли тази година, дава поглед към драматична и мистериозна страница от историята на средновековна Фанагория – столицата на една от най-древните християнски епархии в Русия“, сподели Владимир Кузнецов, ръководител на археологическата експедиция във Фанагория.

Сред находките, намерени от учените на мястото на пожара в града, има мраморен плот и купел за кръщение, които свидетелстват за унищожаването на раннохристиянски храм, който е съществувал наблизо.

Що се отнася до съкровището от медни монети, то е открито недалеч от мястото, където преди години бе намерена златна монета на византийския император Юстиниан I (527-565).

„Контекстът на откриването на монетите сам по себе си говори за извънредните обстоятелства, при които те са били скрити. Жител на Фанагория много бързо е трябвало да скрие кесия с 80 монети в гърлото на стара счупена амфора и да покрие отвора с пръст“, разказа още Владимир Кузнецов.

Изследователите смятат, че уникалните находки са свързани с бурните исторически събития в древното царство през VI в., когато местните градове доброволно стават част от Византийската империя. Преминаването от управлението на хуните към пределите на Византия се осъществява по време на император Юстин I през 518-527 г.

Възможно е, както предполагат учените от Института по археология, първото споменаване на епископски престол във Фанагория през 519 г. да е свързано с това събитие – Фанагорийският епископ Йоан поставя своя подпис върху документи на Константинополската патриаршия, на която Фанагорийската епархия е била пряко подчинена.

 

Източник: foma.ru

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...