Тук се е намирал домът на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна



Манастирът на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна в Стария Йерусалим е собственост на Йерусалимската Патриаршия. Според преданието, той е построен на мястото, където се е намирала къщата на родителите на Пресвета Богородица. На 24 март 2016 година станало чудо – в храма се появил образ на Богородица, послужил като протограф за създаването на иконата „Царица на цариците“, която е нарисувана по-късно. Послушница в манастира на име Олга разговаря с нас, разказвайки ни за неговата история, за чудесата, които се случват след появата на новата икона, и за най-важните светини на Йерусалим.

Снимка: orthodoxographia.com

– Здравейте, Олга. Вие се грижите за храма „Рождество на Пресвета Богородица“ в Стария Йерусалим вече от 16 години. Моля, кажете ни от кого и кога е издигнат?

– Здравейте, Тамара. Храмът е известен от 326 година. Той е бил построен от царица Елена с благословията на нейния син, римският император Константин Велики. Знае се също, че царица Елена е избрала за построяването на храма мястото, където се е намирала къщата на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна, родителите на Пресвета Богородица. В този дом е станало зачатието и славното Рождество на Дева Мария. Бих искала да отбележа, че къщата на Пресвета Богородица е била построена до Старозаветния Храм, който, според пророчеството на нашия Господ, е бил разрушен от римляните. От древния храм на Пресвета Богородица са останали единствено престолът и част от мозайката. Самият храм е потънал под земята и сега е под културния слой. През 1907 г. първият етаж на къщата, построена над потъналия под земята храм, се превърнал в домашна църква. Долният, разположен дълбоко под земята етаж на храма, е постройка от IV век. Храмът има уникален иконостас, състоящ се от великолепно нарисувани икони, донесени от руския манастир „Св. Панталеймон“ на Света Гора. Днес храмът има статут на манастир и принадлежи на Йерусалимската Патриаршия. Той е бил построен в чест на родителите на Богородица – светите и праведни богоотци Йоаким и Анна.

Снимка: orthodoxographia.com

– Какви светини се пазят в храма?

– Църквата е разположена в Стария Йерусалим до Лъвската порта и сама по себе си е реликва със световно значение. В нея се намират мощите на св. праведна Анна, майката на Пресвета Богородица, и иконостасът, донесен от руския манастир „Св. Панталеймон“ в Света Гора. Тези предмети са големи светини, както и иконата „Царица на цариците“, на която е изобразена Пресвета Богородица, която се е явила чудодейно през 2016 г. в долния храм върху древния престол от четвърти век. Храмът и неговите светини са част от световното наследство и са под закрилата на ЮНЕСКО.

Снимка: orthodoxographia.com

– Имало ли е някакви знамения и чудеса, свързани с новопоявилата се икона „Царица на цариците“?

– Тя се появи като стенопис върху стената на долния храм. Започнаха да идват хора от други места и много от тях оставяха записи за чудеса, които са им се случили след като са отправили молитви пред иконата на Божията Майка. След като беше поръчана нова икона и изрисувана върху дърво, Ангел-пазител се появи при първообраза на иконата върху стената до Богородица и тя стана по-малко видима. Има направен късометражен филм за тази чудотворна икона.

– Моля Ви, разкажете ни за някои от чудесата, за които хората са оставили сведения.

– Извършени са много изцеления, както и битови чудеса, като разрешаване на жилищни проблеми и получаване на желаната работа. Има много разкази за семейства, които са били бездетни дълги години и са се сдобили с деца, след като са се молили пред иконата. Устроени са били много човешки съдби и щастливи бракове. Няма случай, в който хората да са се помолили на Бога и на Пресветата Божия Майка за нещо и то да не се е сбъднало. Аз имам писма от хора, на които са им се случили истински чудеса. Хората пишат с голямо въодушевление. Това е накратко, което мога да кажа за чудесата.

Снимка: orthodoxographia.com

– Има ли запазени старинни предания или истории, свързани с вашата църква? Какво си спомнят енориашите и възрастните хора?

– Да, има една книга на Елеонския хълм, в библиотеката на манастира „Възнесение Господне“, описваща събитията, които по-горе споменах. Нарича се „Домът на Богородица“. От скорошните събития има едно, което заслужава внимание. Семейството, което живее на първия етаж срещу църквата, е живяло там шейсет години. На територията на своите манастири, гръцката църква е подслонила много хора, които са останали без покрив. Стаите на тези „квартиранти“ и църквата са в една и съща сграда. Тези хора си спомнят, че църквата „Пресвета Богородица“ е била завладяна от мюсюлманите по време на войната, и те я превърнали в склад. Но когато се възобновило поклонението на хора от цял свят в Йерусалим, Патриаршията осъдила джамията, чиито началници били окупирали територията на гръцкия манастир, и си възвърнала своята канонична територия.

Снимка: orthodoxographia.com

– Вашата църква не се намира далеч от Гробницата на Пресвета Богородица. Моля Ви, разкажете ни за нея и за светините там.

– Гробницата на Пресветата Божия Майка е преди всичко мястото, откъдето Господ я е взел на Небето след нейното Успение, възкресявайки я телесно на третия ден. Светите родители на Божията Майка, Йоаким и Анна, също са били погребани там, както и Праведният Йосиф Обручник, приемен баща на Господ Иисус. В пещерния храм се пази чудотворната Йерусалимска икона на Богородица. Тя е била нарисувана от нашите руски монахини и подарена на гръцкия манастир. Един ден имало голямо наводнение. Гробницата на Пресвета Богородица била залята с вода и всички мислели, че чудотворната икона също е останала под водата. Те спуснали лодка в пещерата и стигнали до мястото, където се предполагало, че се намира иконата, и видели, че тя е повдигната под самия таван от невидима сила. Когато монасите се приближили, за да я свалят, те чули глас: „Не ме докосвайте! Когато стане нужно, аз Сама ще се върна обратно на предишното си място.“ Така и станало. Когато водата се оттеглила, монасите видели Йерусалимската икона да си стои на своето предишно място. Гидовете често разказват за това чудо, когато водят поклонници в Гробницата.

– А къде по-точно са гробниците на родителите на Пресвета Богородица и на праведния Йосиф Обручник?

– Гробниците на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна се намират в храма „Успение Богородично“. Според древната традиция, роднините на починалите били погребвани близо до тях, както все още много хора правят. По-рано на това място е имало пещери, в които са се извършвали погребенията, а сега тук е храмът „Успение Богородично“, мястото, на което е погребана Дева Мария. Самото честно Успение на Божията майка е станало в къщата на св. апостол Йоан Богослов, любимият ученик на Господа и най-младият от апостолите. Къщата е разположена близо до Сионската порта на Стария Град. Там в момента се намира католическа църква. Пресветата Дева Мария е починала там. Още преди нейното Успение, всички апостоли чудодейно били събрани заедно, с Божествена сила били пренесени край Нейния одър и могли да се сбогуват с Майката на нашия Господ Иисус Христос.

Снимка: orthodoxographia.com

– Разкажете ни, моля, за други светини, почитани в Йерусалим.

– Неотдавна в манастира на Св. Спиридон Тримитунски, игуменът видял св. Спиридон да напуска олтара и да излиза през прозореца. Изображение на светеца, което не било рисувано от човешка ръка, се появило на този прозорец. Свалили го и го сложили в рамка. Това изображение може да бъде видяно в манастира на св. Спиридон и се смята за чудотворно.

Но най-голямата светиня в Светата Земя е църквата на Божи Гроб в Стария Град. Само гръцките манастири в Стария Йерусалим са около четиридесет. Целият път на нашия Спасител до Голгота (Via Dolorosa) пътят, по който нашия Бог е вървял, носейки Своя Кръст – е свят. Свято е мястото на Неговото славно Възкресение, което също се намира в храма на Божи гроб, наричано в православната традиция храм на Христовото Възкресение. В гръцката част от храма е мястото, считано за център на Земята. Обикновено хората го наричат „пъпът на Земята“.

– Благодаря Ви много, скъпа Олга! Ще се радваме да чуем още истории от Вас за светините, намиращи се в Светата Земя. Бог да Ви благослови.

Превод: Валентин Велчев

Източник: orthochristian.com

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...