Клайв Стейпълс Луис


К. С. Луис (1898-1963)Източник: Уикипедия

Клайв Стейпълс Луис (Clive Staples Lewis, 29 ноември 1898 — 22 ноември 1963) е ирландски критик, професор и романист. Роден в Белфаст, Ирландия, в семейството на адвокат. От рано проявява интерес към митологията и литературата. През 1917 г. постъпва в Оксфордския университет, но скоро отива на фронта, ранен е в битката при Арас и известно време прекарва в болница. След оздравяването си (през 1919) се връща в Оксфорд, завършва образованието си и около тридесет години преподава в колежа „Св.Магдалена“. Член на научното дружество и преподавател в Оксфорд от 1925 до 1954 г., в последствие става професор по средновековна и ренесансова английска литература в университета в Кембридж.

Заедно със своите приятели и колеги Дж. Р. Р. Толкин и Чарлз Уилямс, Луис основава кръжок на университетските деятели, наричащи себе си „Инклинги“. През 1954 г. Луис отива да работи в Кембридж, където получава катедра и заема длъжността професор; през 1955 г. става член на Британската академия на науките.

Първата му по-значима критическа творба е „Алегория на любовта: Студия по средновековна традиция“ (1936), която изследва връзките между средновековната литература и куртоазната любов, с което защитава научната си репутация. Въпреки всичко той остава известен предимно с книги, в които разглежда и обяснява морални и религиозни проблеми. Най-известната му творба, „Писма на Душевадеца“ (1942), разказва за един дявол, който учи своя подопечен племенник как да изкушава смъртните.

Като учен е известен със своите изследвания на английската литература през средновековието, като теолог — с трудовете, разглеждащи христианството от гледната точка на човек, който е загубил вяра в детството и се върнал към нея вече в зряла възраст. Първата му литературна публикация е поетичния сборник „Обременен дух“ (1919).

Най-популярен обаче Луис остава със своята поредица от седем книги за деца Хрониките на Нарния, започната през 1950 г. Тя разказва историята на приказната страна Нарния.

Луис е бил доктор по литература в Квебекския (1952) и Манчестерския (1959) университети, почетен доктор по литература в университетите на Дижон (1962) и Лион (1963), почетен член на съвета на оксфордския колеж „Св.Магдалена“ (1955) и Кембриджкия Университетски колеж (1958). През 1937 става стипендиант на издателството „Виктор Холанц“, през 1948 — член на Кралското литературно общество; през 1957 г. е удостоен с почетния медал на фонда Карнеги.

К. С. Луис умира на 22 ноември 1963 г.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...