„Архетипът Месия“ – една нова книга на българския книжен пазар



Да пишеш за Карл Г. Юнг е преди всичко лично предизвикателство: съзнателно и отговорно да откриеш себе си като индивидуалност отвъд идентификацията с всякакви „-изми”; да бъдеш едновременно дете, което мисли и възрастен, който играе; да бъдеш едновременно мъж и жена, мисъл и чувство, усещане и интуиция; да бъдеш поет в мисълта, но и историк във фактите; да бъдеш религиозен човек, но в смисъла на разтърсен, докоснат от живия Бог.

В отговор на подобно предизвикателство книгата „Архетипът Месия – психологичната теория на Карл Г. Юнг в християнска перспектива” е опит да се осмисли аналитичната психология не само като теория, а като преживян опит в търсене предназначението и смисъла на човешкия живот. Тя е споделено разбиране за това, че да вникнеш в проблема за човека означава да разкриеш неговото отношение към Бога.

Авторката Мария Иванова е родена през 1973 г. Завършва Богословския факултет на Софийския университет и защитава докторска степен с темата: „Архетипът Месия в психологичната теория на Карл Г. Юнг”. През 2009-2010 г. е хоноруван асистент в БФ по Обща психология и Пастирска психология в магистърска програма „Вяра и живот”. Работила е като редактор в екипа на Синодално издателство на Българската православна църква. От 2007 г. е част от екипа на фондация „Покров Богородичен” като редактор-координатор на издателската програма „Омофор”.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

4 Отговори

  1. мунчо каза:

    126 трактата и монографии по философия накуп. – http://turbobit.net/5cz5il7ar0vk.html

  2. о. Павел каза:

    Фром, Психоанализа и религия, пълен текст –
    http://www.kodges.ru/94220-psixoanaliz-i-religiya.html

  3. Иван Иванов каза:

    Чудя се дали авторката на книгата или някой друг ще има отношение, напр., към обстоятелсвото изложено от д-р Христо Димитров в неговата книга (вж. по-долу), че Юнг се присъединява към идеите на [b]националсоциализма[/b], „като приема за техен психологичен прародител откривания в немската митология „вотанизъм“. Неговото (на Юнг) [b]преминаване към нацистката идеология и расизма [/b] се обяснява от някои съвременни психоаналитици (като F. Alexander, Sh. Selestik, I. Jaccobi и др.) чрез прекомерно силната му „ЕИдипова нагласа към Фройд“р но то явно е закономерна последица от развитието на биологизма.“ („Неофройдизмът….“, Христо Димитров)
    Всъщност, авторката е впечатлена положително и възхвалява Юнг!??… Така ли е?…. Тя счита, че той, творчеството и дейността му дават „християнска перспектива“!??

  4. о. Павел каза:

    Отдавна е известно, че Юнг е модерен гностик. Неговите произведения в тази област са събрани и издадени в сборник: The Gnostic Jung. Selected and introduced by Robert A. Segal. Princeton, N.J. : Princeton University Press, 1992, vii, 259 pp.

    Старостилният епископ Хризостом обаче намира общи елементи между исихазма и юнгианството: Bishop Chrysostomos, Thomas Brecht. Jung and the mystical theology of the Eastern Orthodox Church: Comments on common ground. – Pastoral Psychology, 38, 1990, № 4, 197-203.

    Неделя преди Рождество –
    http://archiman.livejournal.com/