Елена Мутева: едно закъсняло завръщане


Този пионерски опит да се представят цялостно животът и делото на нашата първа поетеса, преводачка и фолклористка Елена Мутева (1829–1854) е резултат на дългогодишна научно-изследователска дейност. Обобщава се всичко известно за личността, семейния кръг и творчеството на младата възрожденка, оградена с възхищение и почит от съвременниците и поколението след тях. Излагат се нови факти и интерпретации. Включено е и книжовното наследство на Елена Мутева: преведената в 1852 г. повест на Александър Велтман Райна, българска царкиня, посмъртно публикуваният превод на Турски приказки, стиховете, препечатвани в читанки, сборници, антологии. На втори план в публицистичен стил са представени пътуването по стъпките на Елена Мутева Киев, Одеса, Болград – и усилията за популяризиране на нейното дело. Прехвърля се мост от миналото в днешния ден.

 
Книгата е предназначена за всички, които се интересуват от българското Възраждане. За читателите, които търсят корените на българския дух с надежда за едно ново Възраждане. 
 
Резултат от изследователска дейност, започнала още през 1969 г., тази книга е  първи опит да се представят цялостно животът и делото на Елена Мутева. В основата на научната монография са положени многобройни откъслечни, понякога и противоречиви, свидетелства за Елена Мутева, за семейството й, за творческата ѝ дейност, разхвърляни из документи в архивите на Украйна, Русия, България, Сърбия, Румъния, Италия и Чехия и в периодичния печат от епохата. Взети са предвид и критически са осмислени заключенията на български и чужди учени, които са се занимавали с отделни аспекти от нейното творчество. Сведенията, пряко засягащи Елена Мутева, се дават в контекста на личностите, обстоятелствата и събитията, които ги съпътстват. Обобщава се досега известното за нашата най-ранна поетеса, преводачка, фолклористка и се въвеждат в научен оборот нови факти и интерпретации. Монографията е оградена от публицистична рамка, която пренася читателите в XX в., в забързано пътуване по стъпките на Елена Мутева Киев, Одеса, Болград. Запознава ги и със старанията да се популяризира името на първата българка, дръзнала да се заеме с книжовен труд.
 
Томът предлага в осъвременен правопис всичко излязло изпод перото на Елена Мутева: преведената в 1852 г. повест на Александър Велтман Райна, българска царкиня, претърпяла седем издания; посмъртно публикувания превод на Турски приказки, излизал още три пъти в преработка; стиховете, препечатвани в читанки, сборници, антологии.
 
С издаването и разпространяването на ЕЛЕНА МУТЕВА 1829–1854. Едно закъсняло завръщане се пробужда отново очакването да се открият родственици на Владимир Мутев, архивът на Мутеви или поне нови документи и сведения. И запечатано на снимка  лицето на поетесата, досега само описвано с думи, сънувано и рисувано. Тече благодатният период между двата юбилея: 160 години от изявата на българската жена в книжовността, през 2012 г., и 160 години от смъртта на Елена Мутева, през 2014 г. Юбилеи, които ще напомнят на специалисти и почитатели за обаятелната личност на първата българска интелектуалка.
 
Благодаря на всички, които  с нещо са ми помогнали от самото начало  до днес. Благодаря на тези, чиито имена са пред вас и на тези, които не са споменати, благодаря на отминалите във Вечността и на живите, на специалистите в България и в чужбина. На всички, които ми съдействаха при публикуването на материали за поетесата, на организаторите и участниците в двете чествания в Калофер. Дължа особена благодарност на приятелите, които настояха да възстановя работата си по темата в началото на 2009 г., които вярваха в успешния ѝ завършек и неизменно ме окуражаваха и насърчаваха. Благодаря на моето семейство и особено на дъщеря си Олга Младенова и на внучката си Марина Михайлова, които отделиха от скъпото си време и се включиха в моя труд. 
 
Книгата е адресирана не само до литературни историци и филолози, до бъдещите изследователи на възрожденската интелектуална мисъл, но и до широк кръг читатели, с надеждата името на Елена Мутева най-после да се завърне в паметта на българите, да бъде гордост за народа и културата ни, както е било през Възраждането.
 

Покана за представяне на книга

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...