“Монахът в мен” – историята на успеха на една книга



Книгата „Монахът в мен” излиза за пръв път в Австрия през април 2006 г.

Самото представяне на книгата се превръща в събитие

Виенският кардинал д-р Кристоф Шьонборн и православният митрополит, архиепископ д-р Михаил Стайкос участват съвместно в представянето на книгата. А на презентацията в архиепископията присъстват високопоставени представители на Република Австрия, религиозните общности и културния живот.

Според митрополит Стайкос: “Книгата е истински подарък – написана от един дълбок познавач на атонското монашество, който обича Атон – и когото атонските монаси ценят и обичат”.

Кардинал Шьонборн допълва: “Книгата е покана да се запознаем с едно измерение на християнското, религиозното и човешкото, което в нашия свят се пренебрегва”.

От тогава е изминала повече от година

Днес “Монахът в мен” по най-неочакван начин се е превърнала в малко атонско “чудо”.

Над 20 седмици книгата заема челни места в списъка на бестселърите по всички австрийски медии. В интернет-книжарница Amazon.com “Монахът в мен” получава 5 звезди – възможно най-високата оценка. Книгата е преведена на гръцки, италиански и др. езици. Гръцкото издание е с предговор от Вселенския патриарх Вартоломей.

Авторът, проф. Хайнц Нусбаумер е 64-годишен, австрийски журналист с богат жизнен опит – 25 години е шеф на външнополитическия отдел на виенския KURIER и автор на книгите “Хомейни” и “Идната година в Йерусалим”. В периода 1989-1999 г. е говорител на двама федерални президенти, телевизионен модератор, издател на седмичника „Die FURCHE“ и председател на най-голямото в Европа селище за отглеждане на деца без родители „SOS-Киндердорф”.

Години наред Хайнц Нусбаумер се колебае да сподели впечатленията си. Кредото му е: “Не се пише за Атон!”.

Едва след като книгата му за кардинал Кьониг “Мисли за един сбъднат живот” е обявена в Австрия за “Златна книга на 2004 г.” (над 40 000 екземпляра), издателство Щирия успява да го склони да напише своите размишления плод на повече от 20 годишни опит като атонски поклонник.

Австрийските медии за “Монахът в мен”

„Страхотна книга“ (TV-предаване „Здравей Австрия“),
„Книга за копнежа“ („ОРФ-философикум“),
„Малка, но важна книга!“ (Kronenzeitung),

„Монахът в мен” впечатлява с лекия си, непатетичен и вглъбен език и прекрасни авторски снимки” (Wiener Zeitung).
„Малката книга с хубави авторски снимки ще утеши всеки, който не може сам да отиде на поклонение. Освен това книгата съвсем определено допринася за по-добро разбиране на православното монашество и затова е особено ценна. “ (Rheinischer Merkur).

На Великден, двучасовото интервю с автора по австрийска младежка и поп-радиостанция е последвано от "страхотни реакции“.

Друга радиостанция в продължение на седмица поднасяше „Мисли за деня“ от книгата на Нусбаумер.

Зад този успех се крият важни въпроси

Дали жаждата на хората за книги на подобна тематика не е много по-толяма от предполаганата?
Това ли е “другият” журналистически език, който намира път и към нерелигиозните?
Дали планината Атон – трудно достижимият свят на православни манастири – е “тема на копнежа”?
И кое вдъхновява толкова много хора да поемат по поклоннически пътища?

Заложени са и важни послания:

Хайнц Нусбаумер е убеден, че “всеки от нас носи едно монашеско измерение в себе си – един дълбок копнеж към духовност; към “монаха в себе си”.

Неговият бестселър вдъхновява да се впуснем по този древен път на монашеската духовност. Книгата му разказва за силата на щастието, което струи от тишината. Разкрива пътища за осмисляне на живота, които нямат нищо общо със стратегии за богатство и физическо здраве, а са вкоренени в способността да се вслушаме дълбоко в сърцето си, да поспрем за миг и така да постигнем душевен покой.

По материали, предоставени от издателство Щирия
Превод: Георги Катранджиев

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...