Германия и мюсюлманите



Източник: Kafene.info

Съжалението, което папа Бенедикт XVI изказа, че е бил погрешно разбран в мюсюлманския свят, вместо да спре протестите на ислямистките фанатици, разпалва религиозния конфликт с открити заплахи, че "Стените на Ватикана ще бъдат скоро атакувани от правоверните".

Тълпите обидените мюсюлмани, които дори не знаят какво точно е казал папата, горят не само неговото чучело, но и германските знамена, заради националността на Бенедикт XVI. Нали след избора му във Ватикана, вестник Билд ликуваше "Ние сме папа"!

Сега мнозинството германци считат, че папата изобщо не е трябвало да се извинява, а мюсюлманите най-после да разберат, че само е цитирал средновековен източник, където пише: "Мохамед е дал само лошо и нехуманно на света… и ислямът е налаган с меч".

Германският вътрешен министър Волфганг Шойбле се възмути, че дори свободата на мнение или правото да бъде цитиран в научна лекция средновековен текст, се възприема от мюсюлманите като обида и повод за културно-религиозна война срещу Запада. А с тази лекция Бенедикт XVI искаше да открие диалога на разбирателство между културите.

В ескалацията на конфликта обаче, западни експерти по Исляма предупреждават в анализи на германските медии, че Западът най-после трябва да се откаже от криворазбраната толерантност и да реагира с протестни ноти, вместо да си затваря очите, когато в Иран или в арабския свят се появяват обидни карикатури на Папата – изобразен като свиня на амвона или на американския държавен секретар Кондолиза Райс – като разгонена кучка, с пушка в деколтето, както и да поиска сметка за поругаването на германските национални символи.

Но ако някои мюсюлмански политолози и социолози се опитват да извинят разгневените маси от правоверни в Иран или Пакистан, като посочват, че арабскоезичните медии съзнателно не съобщават, какво точно е казал папата, живеещите в Германия турци имат нужната медийна информация, но също демонстрират със стадно чувство гняв и обида – казали им в джамията или в кафенето, че папата ругал Мохамед и те вече искат да го видят на колене за извинение или арестуван от турските власти, щом стъпи на турска земя.

Тези реакции обаче за първи път дават критичен тон в официалната германска политика на интеграция, към засилване на критичния диалог "Исляма в Германия"и за стриктни норми на респект спрямо Западните духовни и религиозни ценности.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...