Русе празнува 6-ти май



Източник: RuseInfo.net

Русе празнува днес. 6-ти май – Гергьовден, е определен за Ден на Русе. От другата на страна на границата също отбелязват с тържества Деня на светеца и Ден на Гюргево. В 9 часа в храма "Свети Георги" се състоя тържествена архиерейска литургия в съслужение на Русенския митрополит Неофит и букурещкия епископ Яков. Духовниците благословиха вярващите и ги поздравиха за празника. Присъстваха кметът на Община Русе Божидар Йотов и и. д. главен секретар в Областна администрация.

В 10.00 ч. кметът откри силен турнир по шахмат в залата на ШК "Дунав". От 10.30 часа в читалище "Христо Ботев" започна среща дискусия посветена на бъдещето на нашия град. В момента на 2 игрища на площада пред Съдебната палата тече турнир по стрийтбол с участието на 21 отбора. Междувременно на площада пред сградата на Общинска и Областна администрация се съединиха два лъча на деца и фолклорни състави. Те извиха голямо хоро пред погледите на Генералния консул на Руската федерация в Русе Юрий Трушин, зам. кмета на район 1 в Букурещ Михай Бъзган, зам. кмета на Гюргево Марияна Казаку, секретаря Петре Рошу, кмета Божидар Йотов и неговите заместници, председателя на Общинския съвет Искрен Веселинов, областния управител Мария Димова, общински съветници от Гюргево и Русе.

Стотици русенци се веселят на площада. Част от тях носят в ръка специално приготвени за случая знаменца с надпис "Аз обичам Русе!". Празникът е под надслов "За Русе с любов и надежда". Кметът Б. Йотов се обърна с приветствие към множеството наши съграждани.

След 20 минути ще се състои церемония по поднасяне на венци пред Паметника на загиналите в Сръбско – българската война.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...