Пак разиграват кръста на търг



бр.  4666

След скандала миналата година само един храм в Перник отмени церемонията.

ПЕРНИК. Нов търг за кръста на Богоявление готвят пернишки свещеници. Вместо в ледените води на реки и езера, местните попове потапят разпятието в осветена вода, след което миряните наддават за него. Който предложи най-много пари, го държи в дома си 40 дни и го връща на черквата. Търгът в петък ще започне от 20 лева. Миналата година в централния храм "Св. Иван Рилски" разпятието получи 46-годишен местен жител за сумата от 100 лв. Най-много пари бяха дадени в черквата в кв. "Изток", където наддаването за кръста достигна до 210 лв. Церемонията предизвика скандал, след като от Светия синод я обявиха за кощунство. Въпреки това обаче ритуалът ще бъде изпълнен отново в почти всички черкви в Перник. Кръстът не се купува, а откупува за здраве, твърдят местните свещеници и допълват, че са огорчени от споровете за уникалния за страната ни обичай. Божите служители обаче не могат да обяснят защо кръстът не се вади от р. Струма, а се топи в казани и се дава за пари. За втора година няма да наддават на Богоявление само в храма "Св. Пророк Илия" в кв. "Мошино". Църковното настоятелство е решило да се отрече от церемонията. Според отец Александър Радославов пернишкият ритуал нямал нищо общо с водосвета и принизявал ритуала на Йордановден до най-обикновен търг.

Ритуал

Шуменци се обличат като четници за Йордановден. Целият членски състав на дружество "Традиция" ще се премени с униформи по случай празника. Свещеници от църквата "Св. Три светители" в Шумен ще осветят бойните знамена пред сградата на общината. След това смелчаци ще ловят кръста в Камчия край село Салманово.

Духов оркестър ще свири при хвърлянето на кръста в Дунав от русенския кей. Кметът и областният управител са подготвили парични награди за този, който първи извади разпятието от реката. Преди това митрополит Неофит ще поръси със светена вода бойното знаме на Русенския гарнизон. Традиционното литийно шествие ще тръгне от катедралния храм "Св. Троица".

Земляци на Лечков газят в шадраван за кръста. Поради липса на друг подходящ водоем в Сливен тържественият ритуал ще бъде изпълнен във фонтана пред сградата на общината. Този път церемонията ще изпълни отец Красимир от храма "Св. Димитър". В Ямбол кръста ще хвърли отец Панайот в река Тунджа.

Шествие до крепостта "Баба Вида" ще поведе Видинският митрополит Дометиан на Богоявление. Той ще хвърли кръста в Дунав от брега, съобщиха от общината. Преди това владиката ще отслужи празнична литургия в катедралния храм "Свети Димитър". Общината и митрополията са осигурили награди за победителя в богоявленското ловене на кръста. Пари ще получат и останалите участници в речната надпревара.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...