Патриарх Максим вече ходи с патерица



29 ноември 2005, бр. 4633

Интервю с Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан

Ваше Високо преосвещенство, в какво здравословно състояние е патриарх Максим?

Негово светейшество се възстановява след операция в крака. Вече ходи с патерица, обслужва се сам. На неговите години оздравяването е трудно. Но той не е извън делата на църквата – резолира пощата, подписва писмата до митрополитите и останалите служебни лица. Той не е прекъсвал работата си.

Появиха се информации за задкулисни борби за "бялото було"?

Ние не сме политици. Не сме жадни за власт. Ние сме почтени хора, отдадени на Божието служение. Всеки може да има лично мнение, но винаги печели мнозинството. Решенията се взимат с единодушие. Останалото не е вярно. Преди време мен ме бяха нарочили за един от кандидатите за патриарх. При жив и здрав патриарх, не съм си и помислял за това. Но всяка неправда си има своето наказание.

Приключи ли разколът в БПЦ?

Де юре – да. Новият закон не търпи две вероизповедания с едно и също име. Мнозина от свещениците се върнаха. Има само един Инокентий с няколко свещеници. Опитът на Софиянски да го превърне в Софийски митрополит не успя. Те имат палатка в центъра на София и аз се учудвам, че тези, в чиито ръце е законът, не го прилагат.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...