Рилският манастир със собствена ВЕЦ



Източник:  Монитор

Патриархът и премиерът одобрили централата, проектът е за 2 млн. лева. Съоръжението ще захранва и околните села и ще докарва печалба на обителта

Рилският манастир да се сдобие със собствена водно-електрическа централа, предлага в специален проект Дирекцията по вероизповедания, научи "Монитор". Идеята е съоръжението да бъде построено на Илина река и произвежданият от него ток да захранва не само Светата обител, а и околните села. Според първоначалните изчисления подобна инвестиция ще излезе около 2 млн. лв. Замисълът е сумата да бъде отпусната като безлихвен заем от министерството на околната среда и водите и да бъде възстановен за около 6 г.

Проектът вече е сондиран със Светия синод и премиера Сергей Станишев и е получил тяхното одобрение, научи "Монитор".

Автор на нестандартното предложение е експертът от Дирекцията по вероизповедания Емил Велинов, който е с 15-годишен стаж. Аргументът му в полза на осъществяването на идеята е, че по този начин Рилският манастир ще може да реализира печалба и в бъдеще да се издържа от приходите от централата. Така щяла да се намали до минимум държавната субсидия за обителта.
Парите, които държавата отпусна на манастира за 2005 г. бяха 426 600 лева, а за 2006-а – 446 400 лева.

От Дирекцията по вероизповеданията обясниха пред "Монитор", че подбудите да предложат подобен начин за печалба на Рилския манастир, били чисто "самарянски". Засега не е ясно дали светата обител ще трябва да създаде дружество, което да управлява ВЕЦ-а.

Патриарх Максим, който още в болница бил запознат с проекта и според осведомени приел идеята с радост. Това станало ден преди Коледа.

Наясно с предложението бил и премиера Сергей Станишев, който бил уведомен от държавните чиновници на среща през ноември миналата година. При шефа на кабинета на Станишев – Филип Боков, дори имало папка с документи и анализи, свързани с проекта.

Очаква се на 10 януари на заседание на Светия Синод на Българската православна църква идеята се обсъди и владиците да излязат с официално становище по въпроса.

Според източници на "Монитор", за изграждането на ВЕЦ-а на този етап има три проекта. Единият е изработен от "Енергопроект" безвъздмездно. Той възлиза на около 2 млн. лева. Толкова струват и другите два, като разликата е само в предвидените мощности. От това кой вариант ще предпочете Светия синод, ще зависи и цената и времето за изплащане на отпуснатите средства. Експерти обаче гарантират, че срокът за изплащане на инвестицията ще е максимум шест години.
Според предварителната информация, министерството на околната среда и водите е приветствало идеята за построяване на ВЕЦ и е готово да отпусне нужната сума.

От Рилският манастир потвърдиха, че са чували за проекта, но всичко засега било само "добри думи". Иначе един ВЕЦ щял да бъде доста полезен за манастира, тъй като сега авариите в електрическата мрежа били доста чести и монасите по някога оставали без електричество за по два-три дни. Това налагало пускане на агрегат за производство на ток, който поглъщал доста от предвидения за електроенергия бюджет.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...