Църквата не трябваше ли да е PR на Бога?



Източник: в. Сега

На Синода не му е работа нито да клейми, нито да рекламира "Шифърът на Леонардо"

Не зная дали в Синодалната палата си имат PR отдел. Като нищо, то сега кой няма. (PR-ът като технология горе-долу тръгва от църквата. Така, както и пропагандата.)

В случая с "Шифърът на Леонардо" владиците би трябвало да си искат хонорара за перфектно построена пропагандна кампания от "Александра филмс" и издателска къща "Бард".

Първите държат правата за филма, а вторите – за книгата. Като гледаме какви финансови резултати донесоха църковните роптежи срещу Мел Гибсън и "Страстите Христови" ($ 234 млн., за протокола) – трябва да са останали много доволни.

Не вярвам обаче да са си платили. Не че поповете ни са кристално чисти – просто на българска почва чак такива дълбоки замисли са неосъществими. И да е имало цакане, то е станало някъде на по-високо ниво – между Ватикана и "Сони Пикчърс", да кажем. Но да оставим конспирациите на Дан Браун и подобните му, те не са работа на вестниците. Работа на вестниците е да се запитат: Синодът няма ли си по-важни и богоугодни дела от това да заседава за вредата от един филм върху психиката на тълпата? Свещенослужителят не трябваше ли да е един вид PR на Бога – да се грижи за съхранението и разпространението на неговото слово, вместо да се цупи пред слабоумните провокации на Холивуд?

Протестът на владиците е изсмукан от пръстите; преписаха го от руските и западните си колеги. Те не бяха гледали филма преди заседанието, освен ако митрополит Кирил не е мушнал под расото пиратски DivX. Затуй да успокоим душите им: "Шифърът на Леонардо" е твърде посредствен, за да "руши нравствените устои на обществото и държавата". Това едно. И друго – Браун не е измислил топлата вода, ами е нафърфорил в стил комикс вече известни идеи и гностически митове. То и затова се водят дело след дело срещу него. "Светата кръв и Светият Граал" например се продава от години. И по света, и у нас. Но не върви да заклеймяваш нещо, което са чели малцина – не е ефектно. Не е професионален PR това.

Има и друг заек в храстите на Св. Синод. Стилистиката на протеста им силно напомня изказа на едни отминали времена, когато на Великден телевизията излъчваше най-атрактивната си програма. По-пипната и от тази на Нова година, само и само да не отиде някой на литургия. Не ви ли звучи познато: "Руши нравствените устои на обществото и държавата, което ще се отрази пагубно на борбата срещу пороци като наркоманията, проституцията, престъпността и други злини на съвремието."

Колцина от заетите в Синодалната палата
търкат столовете там отпреди 1989 г. и не са забърсвали праха от разбиранията си оттогава насам?

Нравствените устои ги руши порното, което се лее от всеки ъгъл. Наркотиците, които се продават в дворовете на училищата. Ванко 1 и Кондьо ги рушат, но не с песните си. А с действителния трафик на проститутки – за което и са осъдени. Борбата срещу тия пороци е работа на закона. Законът се грижи да се спазват част от Божиите заповеди; но срещу прелюбодейството, примерно – за разлика от църквата – не се бори.

А културата, хеле масовата, традиционно е в добри отношения със закона. Дан Браун и Рон Хауърд са, сигурна съм, съвестни данъкоплатци.

Кой е основният закон? Конституцията. Какво пише там? "Вероизповеданията са свободни."

Превод – източноправославни, католици, мюсюлмани, юдаисти имат еднакви права с тези на атеисти, гностици, езичници и, да речем, адвентисти.

Най-притеснителното в цялата PR акция е другаде. Преди няма и половин година ислямският свят силно се разгневи. Причината беше идентична: датски карикатурист се отнесъл пренебрежително към пророка Мохамед, внушавайки, че тероризмът се ражда от исляма. Не избухна трета световна война. Но в арабския свят гориха датски знамена и обсаждаха посолства; а паднаха и човешки жертви.

По-важното е, че тогава целият западен свят се удари в гърдите: к’ви са тия? Ние как можем да търпим подигравките с Буш и папата, а те – не?

Не опират нещата до миролюбие. Опират до авторитети. Когато имамът се разгневи, мюсюлманинът тръгва да гори датски знамена. А Ватиканът, като заклейми Дан Браун, паството качва продажбите му.

В нашия случай причинно-следствената връзка е следната. Който тръгне днес да вярва на Синода, че "Шифърът на Леонардо" руши устоите на държавата, утре ще повярва, че Одри Тоту е праправнучка на Христос и по права, и по съребрена линия. (С това разкритие завършва романът на Дан Браун. Одри Тоту е актрисата, която изпълнява ролята на въпросната наследничка във филма.)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...