Б. Борисов: Няма да допусна конфликт заради джамията


Източник: в. Монитор, бр. 2632

Столичани призовани да не влизат в опасна религиозна война; Днес кметът чака главния мюфтия заради озвучаването от минарето

Няма да допусна на базата на религиозни признаци да се създаде конфликт в столицата, заяви столичният кмет Бойко Борисов. Днес той има среща с главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи и ходжата на джамията в центъра на София, за да ги убеди да намалят звука на високоговорителите на джамията. Те призовават мюсюлманите за молитва пет пъти на ден.

Кметът вече е разговарял по този проблем със заместник-председателя на ДПС Касим Дал. За да избегне политизирането на проблема, той иска среща и с лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Борисов посочи, че трябва да има голяма етническа толерантност в България, защото мюсюлманите са стотици хиляди, а българите са милиони и изповядват православната религия. Този проблем е много опасен, ако го пуснем да се развие, ще бъде пагубен за всички, заяви той и припомни "трагедията на възродителния процес".

Борсов дори призова столичани да не влизат в опасна война, свързана с религиите. "Всеки, който иска да изглежда голям бабаит, нека първо да отиде в Косово, Прищина и Призрен, за да види в какво са се превърнали смесените райони на бивша Югославия. Това стана единствено заради противопоставянето на "кръста и полумесеца", допълни столичният кмет.

По повод жалбите от граждани за силния звук от високоговорителите на джамията в центъра на София общината сезира с писмо Дирекцията по вероизповеданията при МС на 29 юни с молба да се вземат мерки по този проблем, каза заместник-кметът по образованието и вероизповеданията Йорданка Фандъкова. Тя изрази надежда, че главният мюфтия и ходжата ще дойдат утре на срещата със столичния кмет, за да се намери най-доброто решение. Това решение трябва да позволява на всяка религия да извършва свободно своите ритуали, но и да не пречи на спокойствието на гражданите, отбеляза заместник-кметът.

Фандъкова припомни, че София от много години е символ на религиозната толерантност. Това е единствената столица в Европа, в центъра на която на малко разстояние успешно съжителстват православен храм, джамия, синагога и католически храм, посочи тя.

Протест срещу “звуков терор” и в Русе

Аналогичен на столичния протест започна и в Русе. Подписка "Против звуковия терор на джамията "Сеид паша" е пусната в града, съобщиха народният представител от "Атака" Десислав Чуколов, областният координатор на партията Христо Попов и ръководителят на общинския партиен сбор Атила Минев.

Целта на тази подписка е да се покаже, че в град Русе има достатъчно много хора, които са против това силно озвучаване от джамията, още повече, че призивите за молитва пет пъти на ден са само към две мюсюлмански семейства в жилищния район, каза Чуколов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...