Б. Димитров: Синодът да каже признава ли македонската църква



Източник: в-к Монитор

Светият синод чрез своя говорител, трябва да се произнесе дали Българската православна църква (БПЦ) ще признае македонската. Това каза за Агенция "Фокус" директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Той беше помолен да коментира информация на македонски медии, според които представител на българската църква е казал, че БПЦ ще признае македонската след съгласието на Сръбската православна църква.

Димитров настоя, че в случая от българска страна е важно мнението "на патриарха, на някой от големите епископи – на Варна – Кирил, да речем, на Русе – Неофит".

Проф. Димитров обясни, че е важно да се изясни за какво точно трябва да се съгласи Сръбската църква. "Защото тя признава на Македония т. н. Македонска екзархия, състояща се от структурите на изключения, даже, ако не се лъжа, намиращ се в затвора, епископ Йосиф Вранишковски. Или Македонската православна църква, със седалище в Охрид, отцепила се от Сръбската православна църква през 1967 г. Какво смята да признава сръбският патриарх Павле?!", уточни още Димитров. Според него Сръбската православна църква не може да бъде майка на диоцеза Вардарска Македония.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...