Всеки ден: Християни и мюсюлмани празнуват заедно деня на пророка Мохамед



Източник: Всеки ден

Религиозният мир у нас не бил застрашен

Главното мюфтийство е поканило представители на Светия Синод и на другите вероизповедания у нас да отбележат заедно деня на пророка Мохамед, който е през месец април. Това съобщи видинският митрополит Дометиан след среща на ръководителите на вероизповеданията в България, която беше организирана по инициатива на Светия Синод. Това е първата подобна среща. Той уточни, че няма конкретен повод за нея.

 

Ние отричаме насилието и безусловно отхвърляме всеки призив насочен към разпалване на етническа омраза и жестокост. Под този призив се подписаха Варненският и Великопреславският митрополит Кирил, заместник главният мюфтия Ведат Ахмед, представителят на католическата църква Христо Пройков, представителят на арменската апостолическа църква Рупен Крикорян, председателят на централния израелтянски духовен съвет Робърт Джераси и представителите на евангелските църкви. Според тях трябва да се осъди всяко подстрекателство, насочено против религиозния и етническия мир в страната. Те приканиха всички граждани на България и медиите да се дистанцират от всякакви изяви, оскърбяващи религиозното чувство на човека. Според митрополит Дометиан представителите на религиозните общности ще създадат инициативен комитет, който ще предлага по време на следващите срещи различни предложения за съвместни дейности. Дометиан допълни, че карикатурите на пророка Мохамед, които бяха отпечатани в европейски издания, са дали повод на екстремистите да разбунят света и да опожаряват както посолства, така и други държавни сгради, и да всяват ненавист сред хората.

Българската православна църква е деполитизирана, отговори Дометиан на въпрос дали църквата е благословила лидера на "Атака" при вчерашното му посещение в Светия Синод. Той уточни, че църквата не може да подкрепя екстремисти, а подкрепя само градивни и мирни инициативи, независимо от коя партия са. Митрополит Дометиан обаче уточни, че Волен Сидеров е споделил с тях, че хората на "Атака" не може да бъдат оприличени на екстремисти. Политиците са имунизирани и затова могат да се бият в Народното събрание, а след това да не ги съдят, коментира Дометиан.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...