Всеки ден: Църквата предлага помощта си на наркоманите



Източник: Всеки ден

Църквата предлага помощта си на наркозависимите. Според епископ Николай от Софийската митрополия наркоманията е болест, следствие на греха. Тя била духовен проблем и от там изхождаме в своята практика, обясни руският йеромонах Анатолий Берестов, който е основател и ръководител на Душепопечителския Православен център за лица, пострадали от псевдорелигиозни организации и окултизъм, алкохолизъм и наркомания. Подобен център, черпещ от руския опит, е отворен и във Варна.

Медицината е безсилна пред зависимостите, но Църквата е способна да помага, заяви йеромонахът. Той обясни, че науката е неспособна да заличи греха. Йеромонах Анатолий Берестов разказа и как случаи на излекувани от СПИН и хепатит В и С в неговия център изумяват медиците.

Когато медицината се оказва безсилна срещу наркоманиите, отец Анатолий дава на хората шанс за нов живот и им помага да се борят със зависимостта. Неговото оръжие не са скъпо струващи медикаменти, а православната вяра. Като учен той е убеден, че медицината може да помогне единствено за рехабилитацията на тялото, а лечението е невъзможно без благодатната помощ на църквата.

Нуждаещите се от помощ сами идват в центъра, без никой да ги търси, каза йеромонахът. Те си давали сметка, че иначе ги чака смърт или затвор, тъй като медицината е безсилна, а полицията няма да им помогне, а ще ги хвърли в затвора. Лечението на наркотични зависимости с метадон не е удачно според Руската Православна Църква, каза йеромонах Анатолий. Това е все едно да се лекуват алкохолици, като им се дават бира и вино. Те ще преминат към бирата или виното, но пак ще са алкохолици, обясни той.

Този вид лечение се практикува от 50 години, първоначално в САЩ, но не е донесло нищо добро, изрази мнение йеромонах Анатолий. Той изрази опасение, че зад налагането на тази практика и в Русия стоят западни интереси. Национализация на спиртната промишленост са предложили от Руската Православна Църква и законопроектът сега се обсъжда в Руската Държавна Дума, разказа Анатолий Брестов. Според него национализирането на тази промишленост ще даде контрол на държавата, което ще помогне в борбата с алкохолизма. Той разказа и как преди Първата световна война проблемът с алкохолизма в Русия е бил решен с помощта на църквата и нейните общества от трезвеници. Производителите на водка дори молели управляващите да бъде ограничено влиянието на тези общества.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...