Втора джамия вдигат в София с пари на Муун


29 ноември 2005, бр. 2409

Въпреки че миналия месец МВР отказа виза на световния сектант Муун, неговите хора от "Семейната федерация за мир" в страната обявиха, че ще спонсорират строителството на втора джамия в София. Досега в София имаше само една джамия. Сега с благословията на Главно мюфтийство и "религиозната толерантност" на муунистите, които са сред дарителите, ще се издигне и втора.

Привърженици на скандалния корейски сектант Муун и мюсюлмани заедно ще строят втора джамия в София, научи "Монитор". Новият мюсюлмански храм вероятно ще бъде вдигнат на мястото Военно-историческия музей в столицата. Там в момента е отредено място за строеж на хотел от турски строителен предприемач. Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи одобрил идеята за второто минаре.
Фондация АВИС и Българската лига за защита правата на човека и гражданина вече обявиха, че започват инициатива за набиране на средства за новата джамия. Председателят на АВИС Костадин Георгиев обявил идеята си за спонсорство на мюсюлманския храм по време на лекция на Михаил Вашкевич за същността на исляма в Беларус.

Лекцията е била на 22 ноември в офиса на "Семейната федерация за мир", която е един от клоновете на муунистките общества по света. Самият Вашкевич е венчан от преподобния Муун, който не бе допуснат да влезе в страната ни от МВР миналия месец.

Зам.-председателят на парламентарната комисия за правата на човека и вероизповеданията Павел Чернев от "Атака" заяви, че знае за новия мюсюлмански храм от 1 година. "Аз лично нямам нищо против втори мюсюлмански храм в столицата", каза той.

Засега в София има една действаща джамия ¬ тази в центъра на столицата, както и остатъци от 4 други джамии. През 1888 г. в София е имало 42 джамии. Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи препоръчал, веднага след построяването на храма, той да премине във владение на настоятелството и се ангажирал да следи за изпълнението є по канон.

Експертът от Дирекция по вероизповеданията към Министерски съвет Георги Кръстев каза пред "Монитор", че според Закона за вероизповеданията, фондациите не могат да организират акции за събиране на пари за строеж на джамии.

Според оценки на ДПС електоратът им в София е малко над 5 000 души и още 6 000 в областта. Според фирмения регистър АПИС, фондация АВИС е регистрирана на 27 ноември 1992 г. в София. Седалището є е на ул. "Врабча" 10.

В управлението са включени Костадин Георгиев, Иван Стоянов, Виолета Вълчева, Добри Добрев и Михаил Милушев.

Николай Михайлов, ДСБ, член на комисията по вероизповедания: ДПС напредва от провинцията към митрополията

Строежът на джамия в София е оправдан, ако посреща религиозните нужди на вярващи, и трябва да бъде тълкуван в друг аспект, ако такива няма. Доколкото в София няма мюсюлманско паство, нуждаещо се от молитвен дом, ще трябва да признаем, че инициативата добива друг смисъл. От една страна, тя е демонстрация на финансов ресурс. Второ ¬ означава напредване на политическата партия ДПС от провинцията към митрополията, от Кърджали към София. Тази инициатива може да бъде изтълкувана като решимост да се присъства на нивото на нова културна и религиозна символика. Разбира се, правя уговорката, ако ДПС стои зад всичко това.

Кръстанка Шаклиян, депутат от НДСВ: Кабинетът трябва да се изкаже по разрешението за строежа

Нямам информация, тъй като комисията по вероизповеданията, на която съм член, не се занимава с издаване на разрешителни за строеж. По принцип вероизповеданията са свободни и могат да строят колкото си искат, стига някой да имат разрешение. Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет би трябвало да има отношение по въпроса и да каже подходящо ли е мястото, което ще бъде поискано за джамия, и има ли достатъчно вярващи в съответния регион, за които тя да се построи.

Мога да ви кажа, че моят съпруг е председател на арменското църковно настоятелство и се чуди откъде да намери пари за построяване на малка църквичка. А мюсюлманите явно имат пари. Така че, който има пари, той строи.

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО: Ислямът започва от Свиленград на изток

В София една джамия е достатъчна. В града няма нужда от втори мюсюлмански молитвен дом. Нито турците са толкова много, нито мюсюлманите. Ние от ВМРО ще се обърнем към кмета на София и Общинския съвет да спрат този проект, защото без тяхно разрешение нищо не може да стане. Ако все пак нещата не се решат нормално и се наложи натиск, ние ще решим въпроса така, както ВМРО реши същия въпрос във Варна ¬ окупирахме района и блокирахме пътищата към обекта. Така събудихме общественото мнение и джамия няма. Някои хора трябва да запомнят веднъж завинаги, че ислямът започва от Свиленград на изток.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...