Вяра: Делото за подялбата на попски имоти зацикли


Източник: в. Вяра

Делото за подялба на попски имоти, намиращи се в двора на Неврокопската митрополия на ул. ”Теменуга” 2 в Благоевград, зацикли. Година след началото на съдебната процедура, при която свещеници и бивши служители на покойния Неврокопски митрополит Пимен трябва да си поделят апетитни парцели, нещата са в изходна фаза. Вчерашното поредно заседание бе отложено, тъй като се оказа, че ответникът по делото – светата Неврокопска митрополия, не може да бъде открит. Призовкарката не успяла да намери представител на дядо Натанаил, тъй като вратите на Владишкия дом са залостени, а в двора се разхождат кучета. В съдебна зала се явиха само гражданските ищци Ангел Лазаров, Илия Дешев, отец Георги Илиев и Петър Манасиев. Делото бе отложено за 19.03.

По ирония на съдбата съдебните заседания се гледат все по време на пости и нещата не вървят, коментира бившият главен секретар на дядо Пимен Ангел Лазаров. “Какви кучета? Това е псето на поп Дончо, който се разпорежда във Владишкия дом, защото дядо Натанаил рядко стъпва в него”, каза Илия Дешев. Първото заседание на процеса с делбата започна с фалстарт заради нередовно призоваване на брата на попадията Аделина – Николай Икономов. След това докладчикът по делото съдия Владимир Ковачев си направи отвод, тъй като единият от гражданските ищци Петър Манасиев е съдебен заседател. Делото бе разпределено при съдия Саша Алексова.

Ангел Лазаров, отец Георги Илиев, бившите служители на митрополията Илия Дешев, Петър Манасиев и съпругите на първите трима – Нели Лазарова, Роза Илиева и Трепка Дешева, искат да се извърши ликвидиране на съсобственост между тях и свещениците от храма “Въведение Богородично” Андон Шавулев, Николай Икономов, Николай Иванов и Петър Стефанов. През 1997 г. осмината божи служители са закупили от Неврокопския владика Пимен парцели, намиращи се в района на Владишкия дом в Благоевград. Сделките са били изповядани пред нотариусите К. Тамбурджиева и И. Кутева. Съгласно договора от общия имот с площ 12 238 кв. м, намиращ се в 5-и микрорайон, те са станали съсобственици на 1000 идеални части. Останалата площ е притежание на Неврокопската митрополия, като общата стойност по цени от 1997 г. е 25 700 000 лв. Продажбата на парцелите е била направена не на всеки поотделно, а групово. Така например Лазаров и Илиев са платили за общ имот 300 000 лв. на дядо Пимен, който в договора присъства със светското си име Деян Енев. След неговата кончина част от благоевградските свещеници се върнаха в синода на патриарх Максим, както е в конкретния случай с поповете Шавулев, Стефанов, Иванов и Икономов. Тъй като четиримата не желаят доброволно да си поделят имотите с бившите си колеги, спорът е отнесен в съда.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...