Вяра: Перничанка проповядвала идеите на “Ал Кайда”


Източник: в. Вяра

Перничанка е сред задържаните в столицата от антимафиотите ислямистка групировка, проповядваща идеите на "Ал Кайда". "Неин ръководител е бившият районен мюфтия на София Али Хайраддин, а останалите трима задържани са администрирали два интернет сайта, в които се пропагандират крайни радикални ислямистки идеи, сред които и промяна на конституционно установения ред в България и замяната му с т.н. държава на шериата", съобщи във вторник в столицата шефът на Отдела за борба с компютърните престъпления в ГДБОП Явор Колев.

Родената в Перник Аниола Димова се счита за духовна съпруга на Али Хараддин. Нейната задача била да събира информация от чеченски сайтове, след което да ги превежда на български и да ги качва в специализирания сайт. Истинската съпруга на Хайраддин се казва Хатидже и живее в якорудското село Аврамово.

51-годишната Аниола е завършила инженерна специалност в Техническия университет в София и преди години е ръководела видеоинформационен център в Професионалната гимназия по строителство и архитектура "Арх. Йордан Миланов" в Перник. По това време се увлича по християнството, продавала е и свещи в храма "Успение Богородично" в квартал "Изток".

Защо Димова е решила да смени религията си, е неизвестно за хората, които я познават. "Беше много интелигентна жена, знаехме, че е религиозна, но не разбрахме защо и как е сменила християнството с исляма", споделиха нейни колеги от гимназията. Вероятно по това време Аниола се е запознала с Али Хайраддин, който е повлиял на решението й. Тя е разведена и има двама големи синове. В квартала, в който живее, хората не са забелязали синовете й да се увличат по някоя религия.

Задържаните са свързани и с незаконната ислямистка организация "Съюз на мюсюлманите в България", учредена от изгонения м.г. от страната ни йорданец Ахмад Муса, съобщиха от ГДБОП.

Чрез създадения в края на миналата година Съюз на мюсюлманите в България Хайраддин търсел последователи най-вече сред помашкото население и български християни.

Разследването на НСС е установило, че Хайраддин успял да привлече към идеите за свещена война около 30 християни.

Според контраразузнаването няма данни ислямистът да е подготвял терористични актове у нас.

При учредяването на Съюза на мюсюлманите в България, което е станало във Велинград, миналата година са присъствали около 50 последователи на Хайраддин.

Част от тях издигали възгласи като "Родопите – бъдещата Чечня" и възхвалявали дейността на терористи като Шамил Басаев.

Тъй като мнозинството мюсюлмани у нас изповядват традиционния ислям и не били склонни да подкрепят крайните учения на бившия мюфтия, той започнал да търси последователи сред християнското население и помаците.

Именно с тази цел били създадени и двата интернет сайта, които спецслужбите засякоха и закриха.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...