в. Борба: Ошариха с нецензурни надписи 8-вековните църкви на Трапезица


Неизвестни лица ошариха с нецензурни надписи 8-вековни църкви на втория по значени хълм Трапезица.Със спрейове, въглени и остри предмети са поразени стенописи и части от храмовете, някои от които са правени през 13-и и 14-и век. Надписите, които веднага се набиват на очи, са “Тук живее нинджата”, направени на кирилица и латиница, алармираха случайни туристи, възмутени от срамните гледки, на които са попаднали на Трапезица.

Хълмът и старините му се охраняват от местния музей, но отдавна и за непросветените е ясно, че и там на сигурността се гледа през пръсти, а по историческия хълм, който заедно с Царевец би трябвало да посреща туристи, се движат наркомани, клошари и пастири на всякакъв вид добитък.

НАЙ-ПОСТРАДАЛА ОТ ВАНДАЛСКИТЕ ИЗСТЪПЛЕНИЯ Е ЦЪРКВА N 11. Там надписите са направени директно на олтара и върху фрагментите от градежа й. В съседство пък с пирон върху друга църква част от охранителите са водили графика си направо върху древните руини. Остатъци от алкохол, счупени бутилки, спринцовки и лепила допълват тъжната гледка на святото място, свързано с националната ни история, за което никой не се грижи.

През последните години хълмът Трапезица тъне в храсталак и бурени. Едва наскоро той бе частично поизчистен. Заради слабия контрол районът се прочу и с кражбата на камъни, които се използват при ширещото се напоследък строителство, предимно в Арбанаси, за да се наподоби автентиката. Според отлично запознати от канцеларията на президента са проявили интерес към Трапезица и вероятно тази година той ще бъде изчистен.

Върху хълма личат останките от 18 църкви, някои от които са доста запазени. До него се стига през тясна пътечка, която тръгва от началото на кв. “Асенов”.

в. Борба, 11 април 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...