в. Вяра: Разпитаха ключов свидетел за убийството на отец Стефан



Източник: в. Вяра

Ключов свидетел бе разпитан по делото за зверското убийство на отец Стефан Камберов в Благоевградския съд вчера (23 юни 2006 – б.ред). С полет от Рим вчера пристигна богословката Марияна Апостолова от село Добринище, която в нощта на престъплението, станало на 22 юли 2002 г., била в манастира “Св. Пантелеймон” над село Обидим.

Тъй като Апостолова в момента изучава византийско право в Италия, до момента тя не бе разпитана в съдебната зала. Пред петчленния съдебен състав, председателстван от Явор Гебов, Апостолова каза, че изцяло потвърждава показанията си, направени пред следовател Людмил Коемджиев. Четири години по-късно се оказа, че спомените й са избледнели, заради което адвокатът на подсъдимия Малин Сакарев поиска да бъдат прочетени първоначалните й показания, но съдът не се съгласи. Апостолова разказа, че видяла от стаята си на втория етаж отец Стефан, който седял на пейката пред манастира. Навън излязъл клисарят Борис Еринин, който започнал да хули и псува отец Стефан. “Еринин ругаеше отец Стефан. Беше обладан от бесове, сякаш дяволът се бе вселил в него. Каза му да си ходи. Отец Стефан помоли да го оставят на пейката до сутринта, за да може да си тръгне, когато се развидели”, каза теоложката.

На другия ден на обяд научила от свещеник Никола Мунин, че отец Стефан е убит. В същото време поповете най-невъзмутимо се хранили в столовата на манастира, а синът на Борис Еринин – Ангел, поискал да пие ракия.

Делото за жестокото убийство на 66-годишния отец Стефан Камберов в Окръжен съд-Благоевград е пред приключване. Съдът ще прецени дали да настоява за разпита на свещеник, който е получил инсулт и до момента не е дал показания. По случая свидетелства и Неврокопският митрополит Натанаил, когото ексглавният прокурор Иван Татарчев нарече “Сатанаил” и на няколко пъти публично заяви, че “той е вдъхновител на жестокото убийство”.

Злодейството бе извършено навръх църковния празник Св. Илия преди четири години. На 22 юли край манастира “Св. Пантелеймон” над село Обидим свещеници убиха по изключително мъчителен начин 66-годишния ставроиконом на църквата “Св. Троица” в Банско.

Отец Стефан Камберов бе открит потрошен и съблечен гол от семейство цигани, които разпънали катун край местността Аязмото. Подсъдими за зверското убийство са двамата свещеници Малин Сакарев и Борислав Еринин (Б. Еринин е клисар – б.ред.). Отец Малин пръв се обадил по телефона на владиката за инцидента. Потърсил джип, за да превозят отец Стефан до болницата, но владиката казал да звънят на Бърза помощ. Натанаил заповядал никой от свещениците да не напуска манастира, докато не дойде полиция.

През деня дядо Натанаил разговарял поотделно с Борислав Еринин и Малин Сакарев по време на разпита в полицията. Духовникът ги призовал, ако са извършили грях, да признаят, но двамата се заклели пред Библията, че са невинни.

”В полицията ми показаха снимки, за да видя какво злодеяние е извършено. Мина толкова време и не мога да разбера, след като науката е толкова напреднала, защо не се знае кой е виновникът. Нали той може да бъде разкрит и по ДНК?

Църквата препоръчва да не мразим грешниците, а греха. Искам истината да излезе”, каза митрополитът.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Vikentii каза:

    „И рече Господ; какво стори? Гласът на братовата ти кръв вика от земята към Мене;
    и сега проклет да си от земята, която е отворила устата си да приеме братовата ти кръв от твоята ръка;“
    Битие, гл. 4:10-11