в. Вяра: Рилският манастир въвежда ред с камери


Източник: в. Вяра

Рилският манастир въвежда ред с охранителни камери, разположени на западните и източните порти, с които ще следи за сигурността на светата обител. Не е тайна, че в Рилския манастир се пазят ценности от хилядолетия, но камерите са удобни и за спокойствието на стотиците влизащи и излизащи от святото място миряни. В бъдеще камери ще се поставят и в манастирския музей, който ще бъде изцяло ремонтиран, каза игуменът епископ Евлогий.

Плановете на игумена предвиждат мозаечният под в него да бъде заменен с гранитен. Ще се подмени изцяло и електрическата инсталация, която е стара, монтирана преди 41 години. Предвиждаме да се систематизира и постоянната експозиция. За първи път ще изложим неща, които изобщо не са показвани, както и ще реставрираме изцяло сегашната колекция. Подобно нещо не е правено отпреди двайсет години, уточни игуменът Евлогий. Според него ще се започне с обновяване на две от залите за етнографска експозиция, като за целта ще се назначат още музейни работници. При национализацията от тяхната сбирка били отнесени повече от 11 хиляди експоната, собственост на светата обител. ”Изпратили сме до Светия синод списъци с взетите експонати. Очакваме чрез тях синодът да изиска от Националния исторически музей да върне иззетите неща”, каза игуменът – Адрианополският епископ Евлогий. От няколко месеца в манастира кипи и усилен цялостен ремонт. Освежена е изцяло фасадата на централния храм ”Света Богородица”, реставрирани са и стенописите. Доскоро и студенти от Националната художествена академия усърдно освежаваха манастирския двор. Върху стенописите пък работи специален екип реставратори.

Средствата за ремонт се отпускат от държавата. Субсидията – около 442 хил. лв. годишно, се дава на музея. От нея се изплащат заплатите на щатните служители, поддръжката, СОТ-ът, пожароизвестителните инсталации”, поясни игуменът. С пари от собствения бюджет на манастира се обновяват туристическата спалня и отдадената под наем фурна. Манастирът разполага с имоти и над 150 хектара гори, музей и библиотека с ценни книжа.

Съществува проект манастирска ВЕЦ да захранва с електричество целия комплекс. И макар че от МОСВ отказаха да одобрят идеята, от светата обител са категорични, че отново ще направят постъпки. Надяваме се да дойде комисия на място и да се запознае с проекта. Намеренията ни са да използваме старо трасе, без да се секат дървета и да се вреди на околната среда”, е категоричен игуменът. Евлогий застана начело на манастира след смъртта на Драговитийския епископ Йоан и наложи железни правила на дисциплина. Както “Вяра” писа, с решение на манастирския събор на територията на обителта отскоро е забранено пушенето. ”На когото му се пуши, да дими отвън”, вътре няма да се допуска, заяви епископът. Ние използваме естествен тамян, с който се кади, и нямаме нужда от кадене с цигари. Да не говорим, че в цяла Западна Европа има забрана за пушене на обществени места”, уточни още той. В манастира вече не се допускат неприлично облечени туристи, жени с открити рамене и колене. Игуменът разположи десетки забранителни табели на български, английски и гръцки в целия комплекс, с които се надява да приучи гостите на храма да се съобразяват с църковните канони. Има идея в бъдеще манастирът да предлага и дрехи за прикриването на по-разголените туристи. ”Виждам, че много чужденци, които пристигат тук, от паркинга отварят багажника и се привеждат в приличен за това място вид. Някои обаче започват да спорят и да се карат. Правилата не са нищо по-специално, а манастирски ред”, казва още Евлогий. През летния сезон манастирът може да приема в стаите си за нощувка около 220 души. Приемаме гостите си като поклонници, а не като туристи, затова не можем да се съобразяваме с хотелските разпоредби”, коментира Евлогий различната цена на нощувката за българи и чужденци.

Надеждата му е с нововъведенията да се запази и разшири славата на светата обител по света.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...