в. Сега: Църквата иска да жени, но бяга от развода



Много свещеници подкрепят идеята за узаконяване на църковния брак, но не искат да се занимават с развода. Това обяви шефът на Дирекцията по вероизповедания Иван Желев по повод идеята на "Гергьовден" за конституционна поправка. Миналата година движението поиска да бъде узаконено църковното бракосъчетание и да отпадне записаното в конституцията, че законен е само гражданският брак.

Свещениците си давали сметка, че ритуалът по бракосъчетанието трае 5-10 минути, а разводът – с години, обясни доц. Желев. Той допълни, че проблемите с църковните съдилища са една от причините за узаконяването на гражданския брак като единствен.

При католиците например разводът е забранен до 5 г. от сключването на брака, а при православните – до 2 г.

Тази тема ще бъде част от дискусията на 28 февруари, която трябва да формира официалното становище на МС по проекта на "Гергьовден". Тя трябваше да се състои утре, но е отложена със седмица. Дирекцията по вероизповедания очаква становища от 15-ина вероизповедания и от около 8 министерства, сред които вътрешното, външното, на културата, правосъдието, отбраната, финансите и образованието. До вчера по-малко от половината бяха депозирали официални позиции. Държавните ведомства са против идеята църковният брак да се изравни с гражданския, а вероизповеданията по принцип я подкрепят, но с куп резерви. От Светия синод и Главното мюфтийство още нямат депозирано становище.

На срещата в МС след седмица трябва да се уточни и къде би бил единният регистър, ако се узакони църковният брак.

Публикувано във в. Сега, 20 февруари 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...