“Гергьовден“ търси подкрепа от НДСВ за узаконяване на църковния брак


Източник: www.vsekiden.com

Лидерът на движение "Гергьовден" Любен Дилов-син, Петър Стоянович и Ася Михайлова разговаряха днес с Камелия Касабова от НДСВ за предложението на гергьовци да се узакони църковният брак. Дилов-син обясни, че искат да отпадне изречението от конституцията в чл 46 точка 1 "законен е само гражданският брак ". Според него това ще позволи да се извърши истинска реформа в семейния кодекс и изобщо в брачното законодателство. Промяната ще разшири гражданската свобода в религиозната и брачната сфера, като се създадат конституционни условия за пълноценно и облекчено упражняване на религиозна принадлежност и на встъпване в брачни отношения, смятат от "Гергьовден".

С узаконяването на църковния брак ще се укрепи трайно обществения престиж на брачния институт, защото ще има разнообразни церемонии по бракосъчеание, съобразени с индивидуалните предпочитания на встъпващите в брак, смятат от "Гергьовден". Според тях ще се стабилизира брачният статус с признаването на религиозния брак от гражданския закон. По този начин щяло да има и конституционна основа за хармонично взаимодействие на държавни и църковни органи по въпросите на брака.

Обществената среда благоприятства въвеждането на църковното бракосъчетание като алтернативен юридически способ за сключване на законен брак, който да конкурира гражданския, пишат в мотивите си гергьовци. Дилов-син добави, че социологическите изследвания показват високо одобрение на такава реформа, която да либерализира режима на бракосъчетанието. Лидерът на "Гергьовден" обясни, че въпросът за църковния брак е от значение и за останалите консолидирани религиозни общности в страната – мюсюлмани, католици, евреи и други. Той смята, че узаконяването на религиозния брак няма да доведе до сегрегация на обществото на верска основа и доизземване на функциите на местната светска власт от местните църковни органи. Узаконяването на църковния брак и приравняването му с гражданския е първа стъпка за въвеждане на института на брачния договор, обясни Любен Дилов -син.

НДСВ прие предложението на "Гергьовден" с разбиране, обясни Дилов-син. Той добави, че жълтите се страхували едниствено от факта, че в момента целият им потенциал е насочен към съдебната реформа. Уговорката е, че ние ще свършим по-голямата част от работата – ще направим всички необходими консултации с Агенцията по вероизповеданията, с представителите на традиционните за българия вероизповедания и ще представим всичк аргументи и проблеми, коит биха могли да настъпят след такава промяна в основния закон, добави Дилов-син. Следващата седмица "Гергьовден" ще се срещнаст с представители на всички парламентарни групи, за да сондират настроенията им към тази поправка в конституцията.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...