Дневник: Изкуството на Света гора гостува във Финландия


Източник: в. Дневник

За първи път ценни артефакти от богатото културно наследство на манастирите от Света гора ще напуснат Гърция, за да бъдат показани на уникална изложба във Финландия, която ще продължи до 21 януари 2007 г.

Озаглавена "Света гора – монашески живот на Свещената планина", изложбата разказва за миналото и настоящето на източноправославната духовна общност чрез изкуството, което тя е създала в продължение на повече от хиляда години.

Посетителите на Art Museum Tennis Palace в Хелзинки ще могат да видят над 600 предмета на монашеското изкуство, сред които ценни икони, рисувани преди няколко века, оригинални ръкописи и уникални обредни предмети. Православната религиозна мисъл е вдъхновила и характерния дизайн на великолепни тъкани и бижута, кръстове и дървени гравюри. Представени са още и стари географски карти, фотографии и картини, съхранени през вековете.

Според организаторите на изложбата финландците имат специален интерес към православието, защото, макар и малко над 1% да изповядват религията, тя е оказала силно влияние върху финландската история и култура. (със съкращения)

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...