Дневник: Историята на „Историята на Исус за деца“



Източник: в-к Дневник

В неделя на обяд от кино "Ялта" излизат деца с майките и бащите си или с бабите си. Носят в ръце шарена книжка, озаглавена "Книга на чудесата", а две от тях са си сложили маски на Спайдърмен. Прожекцията, от която излизат, обаче не е за човека паяк, а за Исус Христос. След няколкоседмична телевизионна и плакатна агитация за филма "Историята на Исус за деца" той вече се прожектира безплатно в голяма част от столичните кина, както и в други градове на страната.

Филмът не е нов и вече е гледан у нас, но е включен в масирана предвеликденска кампания. След прожекцията всички присъствали получават безплатно списание за семейни ценности и набор талони за безплатни материали като Новия завет, Християнска етика и наръчник съвети как да отгледаш момчета, покани за участие в семинари, дискусионни групи и семейни партита.

Филмът и другите деноминации

Въпреки че проектът за филми за живота на Исус Христос първоначално принадлежи на евангелистки американски църкви, в кампанията в България участват и представители на други деноминации на християнството, включително и Българската православна църква. Според представител на кампанията, който стоеше на доброволни начала пред "Ялта" и раздаваше списанието и талоните след прожекцията, във всяко кино на всяка прожекция има такива доброволци – католици, православни, протестанти. На самите талони е посочено, че безплатно DVD на филма може да се вземе от редица места като Обединена божия църква, ЕМЕЦ "Др-Лонг’, но и включително църкви като "Св. София". В местата за богослужение, които са упоменати в талоните, също са посочени много от православните храмове в столицата.

Филмът "Историята на Исус за деца", чиито режисьори са Питър Сайкс и Джон Криш, е базиран на филма "Иисус", който от години се върти по българските кина и телевизии преди Великден. В интерес на истината детската версия има едва 20-минутен принос към кадрите от стария филм, като те са основно размишленията на децата за Исус. Иначе сценарият на филма се движи по Светото евангелие на Лука.

На неделната прожекция в "Ялта" имаше не повече от 30 души, но пък служителката в киното посочи, че на прожекцията в събота привечер салонът е бил пълен и даже е имало правостоящи. Филмът ще се върти по екраните до Великден. В България той се разпространява от фондация "Агапе" по инициативата "Моето семейство".

Филмът и институциите

От Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет казаха, че от фондация "Агапе" са го пуснали за съгласуване с ведомството. Оттам пък се съгласили, че филмът по никакъв начин не е опасен. Било е постигнато съгласие, че материалът не представлява пропаганда, а по-скоро акцент върху семейните ценности. В същото време обаче от дирекцията уточниха, че "Агапе" не са били длъжни да го правят, тъй като са сдружение, а не вероизповедание. На въпрос дали това не би могло друг път да представлява проблем, ако друга фондация, записала се като такава, но де факто представляваща вероизповедание, разпространява пропаганден филм, от дирекцията поясниха, че за разпространението на филми в търговската киномрежа отговаря специализираната комисия по киното. Българската православна църква се включва в кампанията около излъчването му. Преди години по нейно настояване обаче по Канал 1 не беше излъчена екранизацията на Никос Казандакис "Последното изкушение на Христос" на Мартин Скорсезе. Тогава духовниците го определиха като кощунствен.

Историята на проекта

Историята на проекта започва през 1950 г., когато на основателя на организацията "Кръстоносен поход за Христос" (евангелистка църква) му хрумва да запознае тези, които не могат да четат, с историята на Исус чрез филм. След като събира екип от около 500 души, за пет години той осъществява идеята си. В официалния сайт на проекта се казва, че филмът е издържан максимално вярно в исторически, археологически и теологичен смисъл. Думите в него са почти едно към едно с Евангелието на Лука. Сценарият му пък бива така написан, че да може да се преведе на почти всички възможни световни езици. (На сайта има информация, че филмът е преведен на 945 езика, включително и на общ чингоански, були, централен тарахумарски и мбембе). Производството на оригиналния филм (не детската версия) е струвало 6 милиона долара и е разпространяван от "Уорнър Брос". След като се излъчва една година, проектът постепенно се превръща в евангелистка църква сам по себе си.

Публикуваната на сайта му статистика показва, че "Историята на Исус" е бил излъчван в 228 страни по света по кината и в 176 и по телевизията. Според информацията хората, които са го гледали от 1970 г. насам, са 5 430 510 000. (За сравнение хората на Земята са около 6.5 млрд.), а пък след гледането му 201 646 813 са приели християнството или за избрали Христос за свой личен спасител и бог. Християните на Земята са една трета от всички хора.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...