Доклад за ситуацията в затворите на Саудитска Арабия



Източник: Радио Ватикана

НЮ ЙОРК (20.02.07) Хиляди затворници без процес; деца осъдени на смърт; мъчения над жените в затворите. Тази е ситуацията в затворите и съдилищата в Саудитска Арабия според доклад на организацията Human Right Watch, цитирана от Азианюз. По покана на саудитското правителство в разстояние на 4 седмици комисия на организацията за човешките права е посетила съдилища и затвори.

Преценката е, че тайната полиция в Саудитска Арабия държи хиляди лица в затворите с години по политически причини, без присъда и дори без съд, въпреки че наказателният кодекс предвижда задържането да не продължава по-дълго от 6 месеца.

Много присъди – твърди организацията – са основани на минимални улики и често пъти съдиите не записват присъдата, както в случая за политическите процеси против вероятните бунтовници от Нажран през 2000 г. В затвора на Ал-Ха, на юг от Риад, много затворници са претърпели физически насилия, а други са държани в затвора и след изтичане на присъдата.

Деца са осъждани дори за малки престъпления и за нарушения на “моралните” норми. Има малолетни лица на 13 години, осъдени на смърт, защото са считани за “зрели”. Още по-тежка е ситуацията на осъдените жени, често пъти предмет на постоянен контрол от страна на мъжката охрана.

Организацията счита, че поканата на саудитското правителство “е доказателство за една нова готовност да се обсъдят човешките права в страната”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...