Дума: България се моли Богу за справедливи присъди


Източник: в. Дума, бр. 297

Митинг шествие в защита на сънародничките ни, които днес очакват решение по делото в Либия, се проведе по улиците на Пловдив. По-късно в храм "Света Богородица" бе отслужен молебен за избавлението им

Молебени в подкрепа на петте български медицински сестри бяха отслужени вчера из цялата страна часове преди днес Наказателният съд в Триполи да обяви техните присъди.

Тук сме, за да изкажем нашата съпричастност към колежките ни, да покажем, че не сме безучастни към тяхната съдба, заяви за радио "Фокус"-Пирин, майката на футболния национал Димитър Бербатов Маргарита Бербатова, главна медицинска сестра на благоевградската болница. Тя е една от инициаторките за провеждането на мирния протест в града. В мирното протестно шествие се включиха над 150 студенти, медицински работници и много граждани. Всички те бяха облечени в бели тениски с надпис "Свобода за българските медици в Либия". По инициатива на ГЕРБ шествия в подкрепа на сънародничките ни бяха проведени в 11 града – Варна, Сливен, Добрич, Велико Търново и др.

"Да покажем, че можем да сме единни" пък бе мотото на спектакъла "Арамии" на Нешка Робева, който бе предвиден за снощи във Варна. Пред НДК в София гражданско сдружение "Препоръка 1726" с подкрепата на столичния кмет Бойко Борисов организира концерт в подкрепа на сестрите ни.

Междувременно по неофициална информация зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев е пристигнал вчера на посещение в Либия, съобщи БНТ. Той обаче няма да присъства днес в залата на съда. Очаква се съдебният състав на Наказателния съд да произнесе присъдите срещу петте българки и палестинския лекар Ашраф малко след 10 часа българско време.

В последните дни в Либия продължават да излизат публикации в централните всекидневници, определящи сестрите ни като "по-диви и кръвожадни от Нерон и Чингизхан" и като "престъпници и убийци, продали съвестта си на пазара на сатаната".

Драмата на сънародничките ни продължава вече 7 години, след като през 1999-а те бяха арестувани, а от 2000 г. са подсъдими по обвинение в умишлено заразяване с вируса на СПИН на 426 либийски деца в болницата в Бенгази. Сестрите и палестинецът Ашраф бяха осъдени на смърт на 6 май 2004 г., но през декември 2005-а Върховният съд в Либия прие жалбата на обвиняемите и постанови нов процес. Той започна на 11 май т.г., като обвинението поиска потвърждение на смъртните присъди. На последното заседание по делото на 4 ноември съдът определи днешната дата за произнасяне на присъдата.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...