Дума: Далаверите на Инокентий най-накрая влизат в съда


Две дела тръгват срещу лъжемитрополита Инокентий, разколник и инициатор за въздигане в патриаршески сан на покойния отцепник Пимен. По едното от тях той ще застане днес пред магистратите от Софийския районен съд, съобщиха от Светия синод. Инокентий е обвинен, че от 2 януари 2003 до 6 юли 2004 г. без да има легитимност или пълномощно е извършвал самоволни действия, на които право има Светият синод и неговият законен председател патриарх Максим.

Делото днес е насрочено по обвинителен акт на прокуратурата. От него става ясно, че квазимитрополитът е подписал 439 официални документа до различни институции. Парафът си той е поставял от името на главата на Българската православна църква и от името на Софийския митрополит, какъвто в действителност не е. В тях става дума за изразходване на финансови средства, но има и такива до кметове и окръжни съдилища, в които от името на патриарха обявява разколници за легитимни и настоява те да бъдат регистрирани като архиерейски наместници и вписани в общините.

Срещу Инокентий е повдигнато и друго обвинение, ход на делото по което се очаква да бъде даден до месец. Той е разследван за присвояване на имоти на БПЦ и доходите от тях в особено големи размери. Към момента на заграбването им към 1992 г. те бяха оценени на обща сума 60 млн. долара. Преизчислените им цени и прибавените към тях печалби от дейности и натрупани от рентиерство пари към 21 юли 2004 г., когато те бяха върнати на Светия синод, стигат вече 150 милиона. След присвояването им някои от тях са раздробявани и заприходявани като собственост и активи на дребни и по-големи фирми или отдадени като дялове в други.

Публикавано във в. Дума, бр. 25р 31 януари 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...