Дума: Държавата да поощри патриотичния бизнес


Източник: в. Дума, бр. 285

Много исторически обекти в България бяха събудени за нов живот, защото патриотичния български бизнес има волята и готовността да застане зад подобни проекти. Това каза вчера президентът Георги Първанов при откриването на възстановената Боянска църква. Той допълни, че държавата е длъжна да поощри подобно желание и готовност от страна на бизнеса.

Десетки гости се събраха пред малката църква в Бояна, за да видят реставрираните само за няколко месеца стенописи. Сред тях бяха столичният кмет Бойко Борисов, директорът на Националния исторически музея проф. Божидар Димитров, проф. Григорий Григоров, шеф на реставраторския екип и дарители. Гостите присъстваха на водосвет, извършен от архимандрит Йоан, протосингел на Софийската митрополия.

Радвам се и съм горд, че реставрацията е завършена за толкова кратко време, броени дни преди членството ни в Европейския съюз. Ние сме една от нациите, на чиято история се гради днешната европейска цивилизация, категоричен бе президентът. Според него това е един от аргументите, но не единствения за достойното ни членство в ЕС.

Когато реставрираш, ти възстановяваш не само ръката на автора, но и времето, в което е живял. Затова реставраторът трябва да изтъкне творчеството на автора, а не своето, заяви проф. Григорий Григоров. От своя страна проф. Божидар Димитров съобщи, че с подкрепата на дарители на пролет ще бъдат освежени градината и оградата на Боянската църква, ще се постави и художествено осветление

След като разгледаха стенописите в храма, гостите обърнаха специално внимание и на плоча, изградена до църквата, на която са изписани имената на фирми и частни дарители.

Реставрацията на църква е част от инициативата "Вечните сгради на България", започнала преди по-малко от година по идея на компания за строителна и индустриална техника. Само за осем месеца са събрани необходимите 165 000 лева. Църквата "Св. Никола и св. Панталеймон", известна като Боянската църква, е паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО. Стенописният ансамбъл в Бояна е не само най-представителният паметник на българската църковна живопис, но и на цялото православно изкуство през ХIII в. Заради това през 1979 г. Боянската църква е включена в списъка на Световното културно наследство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...