Дума: Дядо Николай е новият Пловдивски митрополит


Източник: в. Дума, бр. 35

Шефът на Дирекцията по вероизповеданията проф. Иван Желев се намеси в делата на Църквата

Знеполският епископ Николай, досегашен викарий на Софийската света митрополия беше избран от архиереите на Светия синод за Пловдивски митрополит. Това стана вчера на Неделя месопусна след Светата литургия и седмица преди строгия Великденски пост, който започва на 19 февруари. Литургията бе отслужена от главния секретар на Синода архимандрит Наум в параклиса на Синодалната палата. Изборът стана, след като всеки един от митрополитите даде лично и писмено вота си, като вписа своя фаворит в листче, върху евангелието на Светия престол в олтара. Пръв даде глас Светейшият патриарх Максим и Софийски митрополит, а след това го последваха и останалите архиереи, като този път обаче в олтара да упражни вота си влизаше който е най-близо до царските двери, а не по старшинство, както обикновено се практикува при други случаи.

Докато владиците се молеха за последно преди да упражнят вота си, десетки столичани и представители на Пловдивската епархия също се молеха във въз тесния параклис и препълнения коридор пред него архиереите да направят най-добрия избор за овдовялата миналата есен след смъртта на Пловдивския митрополит Арсений епархия.

Нямам претенции за кой от двамата ще гласуват, доверила съм се напълно на епархийските избиратели, които миналата неделя избраха и допуснаха до тук Знеполския епископ Николай и Деволския епископ Теодосий. Вярвам, че и синодалните старци ще направят добър избор, но искам да стане по-скоро, защото ние в Пловдивско се измъчихме от интриги, заяви за ДУМА Дора Димитрова, която бе пристигнала от Пловдив вчера със синовете си, за да наблюдава избора. Освен миряните, да видят с очите си първите реакции след обявяване на резултатите, бяха дошли и свещеници от всички софийски енории и някои близки до столицата манастири.

След избора патриарх Максим преброи бюлетините, на брой четиринадесет, две от тях бяха под формата на факсове, изпратени от митрополитът на Западна и Средноевропейска епархия Симеон и митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. След това Светейшият патриарх Максим прочете поименно кой от архиереите за кого е гласувал, като съобщи, че самият той е дал гласа си за Знеполския епископ Николай. Оказа се, че само Неврокопският митрополит Натанаил не е дал вота си за никой от двамата кандидати, но е надписал името си над празен лист-бюлетина. Един от архиереите бе гласувал за епископ Николай, но бе пропуснал да напише името си. Оказа се, че това е Плевенският Игнатий.

След края на избора ректорът на Софийската семинария архимандрит Сионий и протосингелът на Софийската митрополия архимандрит Йоан доведоха епископ Николай в Синодалната палата, тъй като според устава на БПЦ кандидатите нямат право да присъстват по време на избора в сградата, където той се провежда. Вчера, докаго архиереите упражняваха вота си, той и епископ Теодосий се черкуваха, но без да служат в катедралата "Св. Александър Невски". В заседателната зала, където вече го чакаха владиците, гости и граждани, епископ Николай целуна ръка първо на патриарх Максим, а след това и на митрополитите.

Светейшият патриарх Максим пръв поздрави епископ Николай с избора му за Пловдивски митрополит, като изтъкна, че той е най-младият митрополит, но на най-голямата епархия, в която му предстои много работа. Той му напомни, че преди него на този пост за били такива значими имена за българската история и църква, като митрополитите Паисий, Панарет, Натанаил – активни деятели в борбата за църковна независимост и национално освобождение, а също така и митрополит Максим – съратник на Васил Левски и председател на комитета, отговарял за градежа на Желязната църква и българската болница в Истанбул, академик Кирил, впоследствие български патриарх, митрополит Варлаам – съдействал за духовното израстване на много млади монаси, трайно свързан с Рилската света обител и активен деятел за опазване на църковните паметници, и съвсем не на последно място по заслуги митрополит Арсений, отличавал се със скромност, усърдие и радетел за добрата подготовката на свещенослужителите в Пловдивска епархия.

В този свещен миг стоя пред Ваше Светейшество, Високопреосвещенства, Преосвещенства, братя и сестри, и обещавам да служа предано на Бога и Светата ни Църква през бъдните дни на живота си, каза в своето благодарствено слово Пловдивският митрополит Николай. Моля за прошка за неволно допуснатите грешки и слабости, допуснати в резултат на младата ми възраст и липсата на достатъчно опит, каза още той и заяви, че няма да пожали сили да работи за доброто и преуспяването на църковния живот в най-голямата епархия, Пловдивската.

Скандал предизвика предизвика словото на проф. Иван Желев – директор на Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет, което ни по-малко, ни повече, бе окачествено от повечето присъстващи като явна намеса от страна на държавата в работата на Църквата.

Изборът е радостен. Толкова много радост – дано да е за хубаво, каза проф. Желев. Не е моя работа да споменавам за нарушения на устава на БПЦ. Убеден съм, че Светият Синод има съзнание за своята отговорност. Ще се спра на онази страна от бъдещата дейност на митрополита, която има отношение към обществото. Властта, заедно с народа, е заинтересована вероизповеданията в родината ни да спазват законите на страната и да спомагат за мирното съжителство на гражданите, каза проф. Желев и подчерта, че в Пловдивската епархия, която е най-голямата в страната, съжителстват православни, мюсюлмани, католици, протестанти, представители на армено-грегорианското и израилтянското вероизповедание. Онова, което беше търпяно при Софийския викарий, едва ли ще бъде търпяно при Пловдивския митрополит, заяви той. При тези му думи, повечето от присъстващите възразиха "Стига критики, какъв сте вие?! Тук не сме на партийно събрание". Проф. Желев обаче запази самообладание и призова новия митрополит да проявява "бащинска любов" към тези, които обичат и към тези, които не обичат владиката.

Малко по-късно новоизбраният Пловдивски митрополит Николай заяви по адрес на изказването на проф. Иван Желев "Тези думи мога да квалифицирам като намеса на дирекцията в делата на Църквата".
Изборът на Пловдивски митрополит премина нормално, по правилата на БПЦ, коментира Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който беше наместник на Пловдивска епархия след смъртта на дядо Арсений. Той посочи, че вероятно до края на идната седмица новият Пловдивски митрополит Николай ще бъде въдворен с церемония в Пловдивската епархия.

Най-младият архиерей оглави най-голямата епархия

Най-младият архиерей в Българската православна църква митрополит Николай оглави най-голямата епархия на Българската православна църква, Пловдивската. Тя включва девет духовни околии – Пловдив, Пазарджик, Асеновград, Хасково, Карлово, Панагюрище, Пещера, Смолян и Ивайловград. Седалището на митрополита е в Пловдив, но има архиерейски наместничества във всички духовни околии. Общо епархиите в България са тринадесет. Работата на не един и двама митрополити на Пловдивска епархия още от Освобождението до сега се е смятало за истинско предизвикателство не само заради големината й, но и заради многообразието на етноси и вероизповедания на живеещите на територията, в която попада тя. В нейния регион са Родопите, а и павликянските в миналото, а от век и половина вече католически села около град Раковски.

По мнението на синодалните архиерей, заради тежестта на работата там, най-подходящ е млад и енергичен човек, който не би пожалил време и все още не е обръгнал към непривлекателността на администрирането. Затова и вчера те се довериха на най-младият измежду тях, 37-годишен доскорошен викариен епископ на Софийската света митрополия Знеполски епископ Николай, вече Пловдивски митрополит.

Владиката Николай (Николай Методиев Севастиянов) е известен с взискателност и перфекционизъм не само към свещенството, ни и към самия себе си. Той е и един от отлично образованите архиерей в БПЦ към момента, но е и с изявени мениджърски способности.

Роден е на 19 юли 1969 г. в София. Завършил е Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски", а след това и Богословския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Впоследствие е специализирал в Московската духовна академия, където е получил научната степен "кандидат на богословските науки".

През 1990 г., още като студент, е постриган в монашество във Враца. На 17 май 1993 г. е ръкоположен за йеромонах от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Бил и ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария. На 29 юни същата година е въведен в архимандритско достойнство, а скоро след това служи като протосингел на Софийската света митрополия. На 27 юли 2001 г. е хиротонисан в епископски сан с титлата Знеполски епископ. До избирането му за Пловдивски митрополит бе викарий на Софийския митрополит, какъвто по устава на БПЦ е Неговото Светейшество патриарх Миксим.

Новият Пловдивски митрополит Николай ще бъде въдворен в епархията си на 17 февруари, а от 17.30 ч. същият ден ще приветства пловдивчани на централния площад в града.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

2 Отговори

  1. justice каза:

    1. Тежко и горко на ПЛОВДИВСКАТА епархия;
    2.Наблюдавайте само КАКВО ЩЕ се случи с бизнесделата относно ЦЪРКОВНИТЕ и други ИМОТИ в Пловдивсикя регион;
    3. Хайде ще си замълча ЗАСЕГА за минимум трима почтени „честни“ бизнесмени в които дядо Николай вероятно в перспектива вижда полезност в делата божии…?
    4. То неговия авер ГАЛАКТИОН, посвети в АРХОНСТВО цяла мутра – АКТ в сила и до днес, та дядо Николай да остане по назад. Хайде бе!

    БЪДЕЩЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ КОЙ Е БИЛ ПРАВ…!?

  2. justice каза:

    Модератора на сайта http://www.pravoslavie.bg, ако желае може да свали ПОСТИНГА от страницата!
    1.Разбирам ситуацията и на никого не бих желал да създавам излишно ядове;
    2. Това не е в стила ми! Сложна е обстановката, трябва да има мисли и дух, ама трябва и да се яде, верно е това;
    3.Младите хора от изданието трябва да знаят обаче, че ХРИСТОС когато е носил кръста на ИСТИНАТА към Голгота и плют от ТЪЛПАТА, същата тази тълпа после го въздига за светец.
    ТРУДНИ СА ПЪТИЩАТА БОЖИ!