Дума: Започна реставрацията на Боянската църква


150 000 лева са необходими за цялостното възстановяване на обекта, което трябва да приключи до края на годината.

Строителната дейност по реставрирането на Боянската църква започна на 13 март, научи ДУМА от Националния исторически музей. Това стана възможно благодарение на инициативата на организаторите на конкурса "Сграда на годината", които набират необходимите средства чрез дарения предимно от строителни компании.

150 000 лева са необходими на специалистите от Националния исторически музей, за да могат да извършат цялостната реставрация на уникалната Боянска църква. Първите дарители са вестник "Строителство градът" и "Euromarket Construction". Именно Боянската църква стана носител на приза "Вечна сграда" в конкурса "Сграда на годината – 2005".

Очаква се възстановяването на храма да приключи в края на годината. Ръководител на екипа е един от водещите български реставратори – именитият проф. Григор Григоров, ръководител катедра "Реставрация" в Художествената академия.

Боянската църква е на повече от седемстотин години. Времето е нанесло сериозни вреди както на сградата, така и на ценните й стенописи. Преди четири десетилетия започва нейната реставрация, но тя е прекратена през 1998 г. В момента управлението на църквата е поверено на Националния исторически музей.

Църквата е средновековен християнски храм, строен и преустройван през ХІ-ХІІІ век. За основополагаща година се смята 1259-а. Във втората половина на ХІІІ век църквата е изографисана от талантлив художник със средства на българския цар Константин Тих (1257-1277) и управителя на Средец (София) севастократор Калоян. Храмът е сред малкото запазени средновековни паметници, достигнали до наши дни, които свидетелстват за значимия принос на българското монументално изобразително изкуство от този период в европейското културно пространство.

Боянската църква е един от деветте паметника на България, включена под номер 42 в Листата на ЮНЕСКО на паметниците на културата със световно значение. Неотдавна ДУМА ги представи в специална поредица от публикации.

Публикувано във в. Дума, бр. 66, 21 март 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...