Дума: На Голяма Богородица в Бачковския манастир


Източник: в. Дума, бр. 191

Богомолци от цялата страна нощуваха пред дверите на обителта

Стотина души чакаме, потрепервайки от сутрешния родопски хлад, да ни пуснат в двора на Бачковския манастир. Шест и половина сутринта е, развиделява и по поляните наоколо вече мърдат, преспалите под звездите поклонници. Жени, мъже, деца – стари и млади, здрави и хроми, българи и роми, разговарят тихичко и като че са дошли за тайнство. Атмосферата е заразителна и жената, с която пътувахме от Пловдив, изненадващо споделя: "Дойдох заради един сън". От чантата й ухае печена преди час погача, носи цветя и свещи. След неволното признание се умълчава и чинно застава до другите, чакайки реда си да пристъпи край Чудотворната икона на Светата майка.

В седем тежките двери се отварят и пъргави богомолци се нареждат първо на опашката за служби. Цените са от левче, за да споменат духовниците седем имена в молитвите си на празника, до 10 лева за годишно поменуване на едно лице. Следват редичките за курбан, за свещи… В притвора на манастирския храм "Успение Богородично" вече е пълно с хора. Чакат ред, за да запалят свещ и да се поклонят пред лика на Света Богородица. Службата, започнала в три и половина, вече е свършила и в черквата са останали най-ревностните вярващи. Някои са преспали край олтара за изцеление.

Оттук си тръгвам заредена с енергия и сякаш по-здрава, затова идвам двайсет години поред, разказва жена на средна възраст от с. Дълго поле, Карловско. Приятелките й, насядали покрай стените в храма, кимат утвърдително, готови да споделят всичко без имената си. И те са от редовните посетители на Бачковския манастир за храмовия му празник Успение Богородично. Винаги идват от предния ден и нощуват в хотелската част на обителта. Забелязали са, че тази година има много млади хора и повече мъже. А ромите, винаги са тук, особено на Голяма Богородица по стар стил, допълват жените.

Край китните алеи пред църквата посяда задъхана група. Казах ви още във влака да направим списък с имената, нарежда пътувала цяла нощ варненка и вади тефтерче. Млад монах учтиво упътва богомолците в двора на манастира и обяснява какъв е редът. Край него по калдаръма възрастен мъж с усилие бута в инвалидна количка съпругата си към храма. Поклонилите се пред Чудотворната икона бързат към черковния магазин, където "стоката е осветена и благословена". Там най-много се харчат медальони и малки икони с образа на Богородица. В извилата се огромна редица пред манастирския храм чака спокойно и цигуларят Георги Янев от оркестър "Орфей". До него са притихнали съпругата му – певицата на групата.

По-встрани от тях възрастен монах разлива в съдинки светена вода от голяма дървена каца. За здраве и берекет, край масата с обредните хлябове, свещеник чете молитви. Вече кладат огъня за курбана, който вярващите ще опитат на обед. Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Борис е осигурил за почерпката 50 кг месо. Спретнал е сериозно организацията на празника и доволен, бавно крачи из двора и приветливо кима на богомолците, които го разпознават.

Вярващите вече са хилядно множество, а е едва осем и половина. Наоколо ухае на босилек и летни китки. Целият ден ще е така, хората идват и си отиват доволни и просветлени, мъдро реди достолепен монах, един от осмината в обителта. Любопитна жена иска да разбере днес ли изнасят Чудотворната икона от манастирската църква. На Великден, бе жена, казва инокът и мърмори под носа си: "Не знаете, ама поне се научихте да питате".

Надолу по пътя местните вече са наредили по сергиите мурсалски чай, сладка от редки плодове, козе и биволско кисело мляко, сирене, родопски халища – всичко, което е за продан. Капанчетата са пълни с хора, един закусва, друг пие кафе, а на една "фирмена" табела се кипри надпис: "Кебапчета от месо". Автомобилите в този час са стотици. От всички краища на страната продължават да прииждат вярващи. Голяма Богородица е.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...