Дума: Нови секти търсят политическо влияние


Източник: в. Дума, бр. 266

Мощни финансово религиозни движения от чужбина се домогват до политиката, влияят върху демографията и обществения живот, като прикриват недобри намерения към нашата страна зад привидно доброжелателство. Това съобщи н.с. Стойчо Йотов – ръководител на група "Религия и национална сигурност" към Института по философия при БАН, по време на националната конференция на тема "Вероизповедания и нови религиозни движения в България – проблеми и перспективи на ЕС", която се проведе в края на седмицата в София. Нейни организатори бяха Центърът за нови религиозни движения, Дирекция по вероизповеданията към Министерския съвет, БАН и Богословския факултет на Софийския университет.

Мюсюлманите в България, в момента са около 1 200 000. Около 80 на сто от тях били сунити. У нас имало и близо 200 000 казълбаши, които са шиити, обединени в миналото от религиозния орган на бекинташите – ордена на еничарския корпус. На конференцията стана ясно, че в Симитли официално действа сектата "Ахмадия", която води началото си от Пакистан, а целта й била ислямизация на Европа. Според експертите сектата не е опасна за страната ни.

Повечето от тези нови движения, наречени секти, са регистрирани по смисъла на Закона за лицата и семействата, но в обекта си на дейност те не са посочили упражняване на религиозни практики, с каквито всъщност се занимават. След самата регистрация нито съдът, нито Дирекцията по вероизповеданията упражняват контрол върху тях, заяви още Йотов. Като опасни и нарушаващи човешките права той визира Църквата на светиите от последните дни, известни повече като мормони, Адвентистката църква и Свидетели на Йехова. Като опасни в тяхната практика той определи забраната за преливане на кръв на техни членове, за операции и отказа от някои медицински манипулации, дори когато животът на човек е застрашен. Последователите на Свидетели на Йехова пък отказвали да полагат клетва пред националното знаме и в съда.

Според Йотов е крайно наложително Законът за вероизповеданията да бъде променен като на Дирекцията по вероизповеданията се вмени и проверяването на всяка група, подала документи за регистрация, както и контрол върху дейността й след това.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...