Дума: Осветиха паметник на Иван Рилски


Източник: в. Дума, бр. 195

Фигурата на светеца, дело на Минчо Минев, е част от бъдещ архитектурно-скулптурен комплекс в Раднево

Първият етап от изграждането на архитектурно-скулптурния комплекс на името на свети Иван Рилски благослови старозагорският митрополит Галактион в края на миналата седмица. Средствата се набират от едноименно гражданско сдружение, основано от "Мини Марица-изток" ЕАД и община Раднево.

Фигурата на свети Иван Рилски, изработена от бетон и гранит с височина 10 метра, ще се вписва в арка, която в горната си част сключва пространствен въздушен кръст, а в неговия център ще бъде разположена камбана. Поставени на кръстовидна основа, трите архитектурно-пластични елемента носят идеята за храмово пространство под открито небе, съотвестваща на личността и делото на светия отшелник. Цялата композиция е с тегло 45 тона.

Проектът е дело на скулптора Минчо Минев, чиито портрети, композиции и малки пластики се намират в Националната художествена галерия – София, галерии, музеи и частни колекции в България, Белгия, Великобритания, Германия, Полша, САЩ, Тунис, Франция, Япония и други. В град Зефтенберг – център на немската минна индустрия, с негови скулптури е оформен парков комплекс. Дело на проф. Минев е и призът, който вече 14 години се връчва за Деня на земята като награда за първото място в международния конкурс "Музиката и земята" за млади композитори и инструменталисти.

Предвижда се комплексът да бъде завършен през октомври, но това зависи до голяма степен от отзвука, който дарителската кампания ще намери сред гражданите и фирмите на България.

Дарителска сметка:
ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА ГР. РАДНЕВО
Банков код 20080023
IВАN BG52UBBS80021087424612

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...