Дума: Празникът се върна по улиците



Радостният дух на празника 24 май вчера се върна по улиците на София за пръв път от много години. Президентът Георги Първанов, вицепремиерът и просветен министър Даниел Вълчев, министърът на културата Стефан Данаилов, ректори на университети, депутати, културни и просветни дейци поведоха вчера най-многобройното шествие за 24 май в последните 16 години. То премина през столичните улици под звуците на химна "Върви народе, възродени", изпълнен от Гвардейския духов оркестър към Националната гвардейска част.

Първата група от ученици тръгна в 9,30 ч. от НДК и бе поведена от просветния министър Даниел Вълчев. В шествието участваха 14 оркестъра, мажоретни състави от училища от цяла България и 1000 ученици от столицата. По улиците всички минувачи се спираха, ръкопляскаха, някои подемаха химна на празника. Колко е прекрасно, че се възражда този чудесен порив на някогашните ученически манифестации, на духовите оркестри, които в последните години бяха забравени и младите сега дори не знаят как на този ден беше радостно и София сияеше с всички цветове, каза млада баба, която се беше спряла с две внучки на ул. "Дондуков".

На пл. "Независимост" пред Националната художествена галерия към шествието се присъедини президентът Първанов и веднага бе заобиколен от журналисти. Множество граждани се включиха в колоната, която тръгна към Народната библиотека. Откъм кметството дойде групата на столичната община.

Пред паметника на светите братя още сутринта венец шествието на БАН. Тържеството на знанието и на светското българско училище пред библиотеката започна с 15-минутна литургия за освещаване на паметника на братята първоучители, водена от митрополит Неофит. Учените от БАН, ректорите, Академичният съвет на Софийския университет бяха подредени зад паметника, а официалните лица: Първанов, министри, депутати – отделно вдясно. Пред журналисти просветният министър Даниел Вълчев пожела на работещите в образованието много здраве, повече воля, търпение, далновидност, както и умение за обединение като общество пред големите задачи и перспективи, които стоят пред страната. "Може онзи, който знае", бе посланието към учениците на Даниел Вълчев.

В присъствието на президента и на двамата министри – на образованието и науката и на културата, пред микрофоните излезе кметът на столицата Бойко Борисов. След чутото в църковното освещаване на паметника в словото си за 24 май той заяви, че е започнал да осветява тъмна нощна София от СУ и Народната билиотека, лампи осветявали вече 46 черкви, предстои да започне нощно осветяване и на музеи. След него говори кратко директорът на НИМ Божидар Димитров, който цитира пак Бойко Борисов и каза, че водим с 2 на 1 пред ЕС, защото съюзът си има само св. Бенедикт, а ние сме дали двама покровители на Европа – св. Кирил и Методий. Духовият оркестър не изсвири тук "Върви, народе възродени", но съпроводи с "Вий жертва паднахте" полагането на венците на общината.

Образованието и науката и на 24 май станаха фон, тръгнаха си възмутени ректорите. В академичното си слово "Култура и духовност" в аулата на СУ деканът на Историческия факултет проф. Иван Илчев каза: Готови ли сме да влезем в Европа с нашата култура такава, каквато е сега? В нашето общество се е настанила чалгата, а хората предпочитат да не мислят, културата отстъпва мястото си на мачовизма, заяви проф. Илчев. До 1989 г. образованието и науката винаги са били национална политика, но след това държавата ги загърби, каза още деканът. На тържеството в СУ дойдоха Георги Първанов и министър Даниел Вълчев.

Снощи президентът даде в "Бояна" традиционния си прием за 24 май.

в. Дума, бр. 120, 25 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...