Дума: Премиерът Станишев се разграничи от проф. Желев


Източник: в. Дума, бр. 36

Министър-председателят Сергей Станишев поздрави епископ Николай с избора му за Пловдивски митрополит лично по телефона вчера, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът му e пожелал много здраве, успехи и дълги години служение в името на Българската православна църква.

Премиерът упълномощи правителствената информационна служба да разпространи становището му, че слово на директора на Дирекцията по вероизповеданията в Министерския съвет проф. Иван Желев, направено в Синодалната палата след избора на отец Николай за Пловдивски митрополит, в неделя, не отразява официалната политика на правителството. То неотклонно е водено от разбирането за ненамеса на държавата в делата на църквата и толерантност към всички религии, е позицията на министър-председателя Станишев. Директорът на дирекцията проф. Желев не е бил упълномощаван от никого да прави подобни изказвания, с които се внася сянка в добрите взаимоотношения между Българската православна църква и изпълнителната власт, се казва в офизиалното съобщение.

Онова, което беше търпяно при софийския викарий, едва ли ще бъде търпяно при Пловдивския митрополит. Това е първият избор, придружен от такава всеобща радост. Радват се както тия, от които довчерашния епископ си тръгва, така и ония при които отива. Дано много радост да е на хубаво. Това бяха думите на проф. Иван Желев, които предизвикаха негодувание у някои от присъстващите в Синода и заради които министър-председателят изрази своето лично и на правителството становище.

Вчера от Пловдивска митрополия уточниха, че днес следобед ще станат известни датата и церемонията за встъпване в длъжност на новия митрополит.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...