Дума: Религиозен, светски и… читалищен празник


Разгърнем ли църковния календар, ще видим, че този майски ден е белязан с имената на Светите братя. Той живее в паметта народна, а 24-и май е неговият светски израз. По православните църковни канони 11 май е същинският ден на светите равноапостоли Кирил и Методий. Отец Иван от църквата "Света Троица" в столичния район "Слатина" ми рече: "Поете, поете! На този ден ние славим паметта за Светите братя. Паметта за тях! На 24 май е всичко друго, тръгнало подире им: писмо и четмо, култура и просвещение, даже поезия…"

Да, 11 май е света прелюдия към 24 май, но не трябва да бъде само религиозен, а общонароден духовен празник. Бъдещият воевода, непокорният син на даскал Ботьо Петков, извеждал децата и младежите на Калофер именно на този ден. Напук врагу. Напук на гръкоманите и мекеретата на официалната тогавашна власт. Хубаво ще да е, ако на този ден изведем да празнуват и съвременните читалища на България!

На 11 май, лето 2006-о, за пръв път пред паметника на Светите братя ще се съберат не само възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури "Свети Константин Кирил Философ". Там ще има и учители, и писатели, и читалищни дейци. Наистина защо пък този свят ден да не бъде празник не само за Националната гимназия или за Народната библиотека? Както каза на читалищния конгрес президентът Георги Първанов: "Всичко най-българско и талантливо е проходило в читалището!"

На този ден, 11 май 2006 година от 11 часа в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" проф. Стоян Денчев, новият председател на читалищния съюз у нас, ще открие националната изложба "Сто и петдесет години периодичен читалищен печат". Там ще си дадат среща трите първи читалища от Свищов, Шумен и Лом. Там ще се видят на раздумка десетки писатели, историци и изследователи на този 150-годишен културен феномен – читалищното дело. Ще участва активно и доайенът на българския периодичен печат списание "Читалище". Изложбената зала ще се напълни не само с "възрожденци", а с по-млади читалищни кадри, които са "деца" на интернет и новите информационни технологии. Там ще бъде миналото, настоящето и бъдещето на българското народно читалище. Запомнете този ден – 11 май, 2006-о лето, деня на читалищата.

в. Дума, бр. 108, 11 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...