Дума: „Реставрация“ срива манастира от Х век в Патлейна


сн. Велиана ХристоваИзточник: в. Дума, бр. 191

Работници сриват до основи стените на средновековните керамични работилници пред единствената у нас запазена до сводовете черква от Х век в местността Патлейна над втората българска столица Велики Преслав. Репортерката на ДУМА видя с очите си вчера как ударите на кирките не успяваха да разрушат стабилните оригинални стени, споени с хоросанова смес, които на места са запазени до над 2 метра.

С извадените камъни и с цимент се прави нов градеж на редове, които съществено се различават от автентичните зидове, променят облика и разрушават уникалния паметник. Промените се правели според предприета "реставрация" – част от финансираното от държавата с около 3 млн. лв. укрепване на старите столици Плиска и Велики Преслав.

Храмът е от времето на Златния век на Симеон Велики, разкрит е през 1909 г. от местния учител и родолюбец Йордан Господинов. Специалистите предполагат, че в черквата се е замонашил цар Борис.

Засега зидовете на храма не са засегнати. Но не и керамичните работилници пред него, които са част от манастира и са донесли славата на знаменитата Преславска керамична школа. Сред руините тук е открита уникалната икона "Св. Теодор Стратилат". Отговорни за т.нар. реставрация са Министерство на културата, Националния институт за паметниците на културата и областната управа в Шумен.

Общината няма никакви права да се меси при консервация и реставрация, каза вчера зам.-кметът на Велики Преслав Александър Горчев. Можем само да нададем вой за това, което се случва, добави той. По думите му той и общинската архитектка Гергана Цонкова имат много забележки по извършването на реставрацията, но никой не им е дал нито проектите, нито им е казал какво ще се прави. Нямам думи да окачествя как се нарича разрушаването на запазени средновековни градежи от Х век и замяната им с нови стени, заяви ръководителката на разкопките в археологическия резерват "Велики Преслав" ст.н.с. Маргарита Ваклинова, зам.-директор на АИМ-БАН. Тя също няма никаква информация за проекта за реставрация на манастира. От Министерството на културата също имали възражения срещу реализацията на проекта.

Хората във Велики Преслав коментираха вчера и друг скандал отпреди ден. Фирма "МР-96" ЕООД от Варна с представител Младен Станев е купила големия почивен дом на 50 м над черквата от Х век. Масивната сграда е на 3 етажа, с около 100 стаи и обща площ 1248 кв. м. Строена е българската църква, но през 1942 г. е продадена като недовършен строеж на държавата. Сградата е била почивна база на профсъюзите, преди няколко години става общинска собственост и е оставена да се руши на воля. Варненската митрополия претендирала да си върне сградата и м.г. загубила делото в съда.

Общината е обявила за продан на търг базата за 223 хил. лв. Имало 10 участници, а най-висока цена от 664 хил. лв. дала "МР-96". Фирмата произвежда банички и самият Станев признава, че е поставено лице на варненският митрополит Кирил. Ние разбрахме това от внесения депозит за търга (10 % от цената) от името на манастира "Св. Константин и Елена" във Варна, твърди Горчев. За ремонт трябват 3 млн. лв., твърди кметът Рачко Кожухаров. На заседанието на ОбС обаче не е надделяло мнението общината да си запази сградата, да я ремонтира с европейски пари и да печели от туризъм.

В момента на 50 м от средновековния храм частникът д-р Кехайов от Варна пък си строи селскостопанска сграда, казаха работниците там. Земята в природния резерват му била продадена от земеделското министерство! ДУМА прави собствено разследване за това, което се случва с културното наследство на Велики Преслав.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...