Дума: Сагата със сергиите пред „Ал. Невски“ продължава


Източник: в. Дума, бр. 291

Интервю по темата с Варненски и Великопреславски митрополит Кирил

Дали да се преместят сергиите с антикварни стоки от пространството пред храм-паметника "Св. Ал. Невски" засега остава висящ. Това стана ясно след като вчера столичните общински съветници дори не го обсъдиха. След като получи писмо от Патриарх Максим търговците да бъдат преместени на друго място, градоначалникът Бойко Борисов обеща да повдигне въпроса още на първото заседание на общинарите. След развихрил се спор вчера между него и старейшините, той само подметна за писмото на патриарха. Официално обаче писмото на Дядо Максим не бе представено и се очаква да бъде внесено като докладна записка за следващата сесия. Засега тя се предвижда за четвъртък.

Още миналата седмица в отговор до патриарха кметът Борисов заяви, че сергиите пред храм-паметника и него го дразнят, но те са разположени там с решение на Столичния общински съвет. Кмет и съветниците ще трябва да решат дали да местят всички маси с антикварни стоки или само част от тях. Това им бе подсказано от Патриарх Максим, който в писмото си, заявява, че иконната алея не противоречи на святостта на храм-паметника " Св. Ал. Невски", но сергиите с антикварните стоки би било да се преместят на друго място.

Търговците, които продават стоките пред храма, биха могли да се преместят на Женския пазар. Тази идея дадоха някои от общинските съветници. Това обаче може да стане единствено след голяма реконструкция на пазара, която Столичната община отдавна предвижда. Засега обаче това е само идея, която ще влезе за обсъждане като доклад в началото на следващата година. Бъдещият проект предвижда търговците да разположат стоките си в малки магазинчета, а от камарата на занаятчиите са поискали там да бъдат разположени малки магазинчета и ателиета с ковачи, дърводелци, резбари и други занаятчии. Но не трябва да се забравя, че в центровете на почти всички големи градове по света има такива артистични пазари като нашия под храма-паметник " Св. Александър Невски". "

Така всеки, а най-вече чужденците, които се интересуват от тези стоки, ще знаят къде да отидат, смятат общинарите.

Гласове от сергиите

Наистина гледката не е красива при антикварните сергии, по-добре е да се махнат оттам, че и нас загрозяват, смята продавачка на средна възраст на иконописни картини, която не пожела да каже името си. Тя е на пазара от 1987 г. По нейните думи мястото се посещава много от чужденци и туристи. Сега тя плаща за парцела земя, който ползва 60 лева, като наемът в началото е бил 30 лева.

Според друг търговец на картини иконописците трябва да останат на мястото си. Ние не пречим на никого и Патриарх Максим е на същото мнение, каза за ДУМА млад мъж, който също пожела да остане анонимен. Той допълни, че нямат проблеми с колегите си, които продават старинни предмети и че те не им пречат. Стига да бъдат направени масите красиво, за да не отблъскват хората. Сега гледката не е много приятна, коментира търговецът, който вече 12 години е в бранша. Той добави, че пазарът за картини и иконописни украси може да се види и присъства навсякъде в Европа.

ДУМА попита и търговците на антикварни вещи и суровини дали са съгласни да бъдат преместени на друго "по-подходящо" място, където да продават своята стока.

"Разбира се, че не сме съгласни! На кого му пречим? Те си напълниха гушките и искат да ни местят…", не довърши думите си разгневен продавач на старинни монети и значки. Жената на съседната сергия също не е съгласна с намерението да бъдат разкарани от площада пред храм-паметника "Ал. Невски". Тя сподели, че от 2-3 години е тук, но търговията й върви. Продавам скъпоценни камъни, минерали, бижута, които събират очите на много чужденци и българи. Не разбирам защо трябва да ни местят. Хората са свикнали с тези щандове, които са от години тук и няма логика до ходим на друг пазар, където няма хора, смята Мария. Това е атракцията на София, каза нейн колега, който се намеси в разговора малко по-късно. Нямаме идея къде другаде можем да отидем, добави господинът, който е на сергията за антикварни химикалки и кожени портфейли.

Глас на читател

Иван Д. Спасов: Негово Светейшество е прав

В писмото си до кмета Борисов Максим, Патриарх български е мотивирал предложението си да бъде преместен антикварният пазар с факта, че тези неугледни сергии правели неприятно впечатление на чужденците, отиващи към храм-паметник "Св. Ал. Невски". Дядо Максим безспорно е прав и му благодарим за неговата намеса – стига кметът да й обърне внимание…

Не ми отива на мен да допълвам Патриарха, но ще си го позволя. Гледката е неподходяща за чужденците, но дваж пъти и нам – българите, защото храмът за нас не е само забележителност на София, но и наистина свято място. Недоумение буди естетическото чувство на Стефан Софиянски, който преди няколко години изгони търговците от градинката срещу Военния клуб и ги настани в близост до катедралата (забравяйки думите Христови за изгонване на търговците от храма).

Борисов трябва да им предостави друго място – хората си вадят хляба от тази търговия (някои даже твърде успешно). Е, друг е въпросът за "качеството" на т.нар. антики (сред които, за нечия радост, има и пречупени кръстове, и легионерски значки, та и лични карти на агенти на КГБ…) и за равнището на много "картини" и копия на икони.

Но има и друг довод за необходимостта сергиите да не бъдат там – точно срещу тях е една друга истинска национална светиня. Паметник номер първи на България – Гробът на Незнайния войн, с Вечния огън и с лъва пред него. Трудно е да се измисли по-недостойно нещо от това – отсреща да е грозотията на сергийните търговци.

Това явно се създава и от властите – защото при всяка официална церемония панаирът изчезва (някои сергии биват "скривани" зад паметника на Иларион Макариополски, на десетина метра пред главния вход на Светия синод. Разчистването е особено усърдно, когато венец полага някоя високопоставена иностранна особа…)

Предложението на патриарх Максим трябва да бъде осъществено. Но трябва да бъде направено и нещо друго (колкото и да е финансово "неизгодно") – пред Паметника на Незнайния войн да има денонощен гвардейски караул. Както такъв стои пред президентството, с не по-малко основание гвардейците трябва да демонстрират почитта на България към тези, които са загинали за нея.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...