Дума: Тенджера, тиган и малко вяра за продан


снимка: БГНЕСИзточник: в. Дума, бр. 267

Осемдесет и пет вероизповедания са регистрирани у нас само за шестнадесет години

Пастор Виктор Вирчев – председател на Съюза на евангелските петдесетни църкви (в дясно) и Здравко Ненов от издателство "Верен" и автор на книга за сектите са единодушни, че обществото трябва да има повече информация за новите тоталитарни култове, за да може да се предпазва от тях.

Четиридесет и осем дни преди официалното присъединяване на страната ни към ЕС се оказва, че малка България ще влезе с европейското семейство с един "уникален" принос. Този на държавата с най-много регистрирани вероизповедания, някои от които непознати като присъствие в същия този Европейски съюз, но затова пък широко рекламиращи се и привличащи членове в САЩ и Канада по метода multi levele market. С други думи, рекламиращи се и всмукващи членове чрез верига от свои последователи, болезнено напомнящи и по йерархична структура, и по метод на действие, досадните дистрибутори пред вратата ни, опитващи да ни продадат кога тиган, кога тенджера, но винаги с бонус, например парфюмче за тоалетната. И винаги с обещанието, че ако отидем на промоцията на следващия им продукт, непременно ще спечелим нещо. Отговорът на въпроса дали купувачът в случая печели е твърде относителен и в зависимост от гледната точка. Точно толкова относителен, колкото този за полупразната и полупълната чаша.

Оказва се, че през последните шестнадесет години у нас са регистрирани 85 вероизповедания, други 5 са подали комплектите си с документи във фирменото отделение на съда и чакат да бъдат регистрирани. Функционират и набират свои членове и не малко нерегистрирани религиозни групи. За дейността, числеността и методите им на вербовка са малко осведомени както експертите в Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, която не е оторизирана да ги регистрира, нито представителите на вероизповеданията, от които те са произлезли. За тях става ясно, едва след като съобщи потърпевш или неговите близки.

Оказва се, че "причината" за големия брой регистрирани религиозни групи, непознати допреди десетина години не само у нас, но и в Европа, е много проста. Законът за вероизповеданията у нас е един от най-либералните в Европа. Това потвърди и главният специалист в Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет Жасмина Донкова по време на тридневната национална конференция "Вероизповедания и нови религиозни движения в България – проблеми и перспективи на прага на Европейския съюз", организарана от Центъра за проучване на новите религиозни движения, проблемната група "Религия и национална сигурност" в Института по философия на БАН и с подкрепата на Дирекцията по вероизповеданията и Богословския факултет на Софийския университет.

За разлика от нормативните документи в страните членки на ЕС, в българския Закон за вероизповеданията не съществува изискване за брой на членската маса, за да бъде регистрирана една религиозна формация. За регистрацията е достатъчно във фирменото отделение на съда да бъде представен устав, представителство, адрес на централата на вероизповеданието и основните верови принципи, които то изповядва. Веднъж регистрирано, което впрочем, също става твърде лесно и без продължителен проучвателен режим, новото вероизповедание може да кандидатства за годишна субсидия от държавния бюджет, каквато Министерският съвет отпуска на всички регистрирани вероизповедания чрез Дирекцията по вероизповеданията. С получаването на съдебното решение за регистрация те придобиват правото и да се ползват от облекчения за данъците и таксите, предвидени както в Закона за вероизповеданията, данъчните закони и няколко постановления за намалени налози или анулирането въобще на такива на регистрираните религиозни формирования. По думите на Жасмина Донкова това е основната причина новите религиозни движения в България да настояват за регистрация, тъй като тя не е задължителна. Това е причината и за много нови верови групи, възникнали след отцепване от традиционните протестантски църкви у нас. Някои от новите формирования са възникнали дори само въз основата на амбицията за лидерство. В същото време Дирекцията по вероизповедания няма регистър, който да следи нерегистрираните вероизповедания. По смисъла на Закона за вероизповеданията тя няма и пълномощия да следи за дейността им. Този закон прави страната ни и една от най-демократичните в Европа, в това отношение. В потвърждение говори и фактът, че откакто нормативният закон действа, в Дирекцията по вероизповеданията не са постъпвали жалби на граждани за нарушаване на религиозните им права. Този факт обаче е колкото ласкаещ, толкова и будещ опасения за същите тези демократични страни.

Ръководителят на проблемната група "Религия и национална сигурност" към БАН н.с. Стойчо Йотов не скри, че вече има тревожни запитвания от чужбина дали има у нас съществуват опасни нови религиозни групи, които биха могли да превърнат страната ни в износител на тероризъм след присъединяването ни към ЕС. Засега, по негово мнение, такива групи няма, но има други, които чрез религиозните си предписания и практики ограничават човешките права, гарантирани на всеки български гражданин от конституцията на страната. Като такова формирование той посочи "Свидетели на Йехова", чиято верова практика забранява кръвопреливането, някои хирургични операции и дори медицински манипулации, както още клетвата под каквато и да е форма, дори тази пред националното знаме в армията.

"Проучване на групата "Религия и национална сигурност" показва, че от една страна има тенденция за засилване на ролята в религията в обществото и във всички сфери в цялата страна, а от друга – проникване на нови религиозни движения и секти, които преследват дори икономически и политически цели, опитват се да влияят на демографията на страната и зад привидно добри намерения прикриват недоброжелателство към нашата страна", заяви н.с. Йотов.
Подобна ситуация очерта и проф. Васил Проданов – директор на Института по философски изследвания на БАН. По негово мнение Европа е изправена пред ситуацията наред със съществуването на традиционните религии да се появяват много нови религиозни общности, движения, както и секти. Изключение от тази тенденция не прави и България. Прогнозата му е, че скоростта на този процес е толкова голяма, че за 4-5 години имената на новите религиозни движения ще запълват едно книжно томче.

Ако една стока не може да се продаде с реклама, може да се похарчи бързо с пряка реклама. На този метод залягат новите религиозни движения, действащи по метода на пряката и вербална продажба на стока, каквато всъщност за тях се оказва и веровата потребност на човешката психика. Те конкурират традиционните религии, използвайки маркетинговите методи, практикувани най-вече зад океана. Рецептата е проста и многообещаваща. Достатъчно е малко вяра, готовност да довериш всичко свое, най-вече материалното с групата, но задължително да повериш изцяло волята си на нейния лидер. Срещу това ти се обещава всичко – от изцеряване на всички заболявания, дори нелечимите от официалната медицина, до разрешаване на всички психологически проблеми, интелектуални търсения и социални несгоди. Тази пряка насоченост е и истинската причина за печелещите все повече привърженици у нас нови тоталитарни култове.

Като единствен техен противовес специалистите от "Религия и национална сигурност" очертават изменение на Закона за вероизповеданията с вменяване на Дирекцията по вериозповеданията на пострегистрационен режим на всяка една религиозна група.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...